Stevena Spielberga uzrujavaju filmovi s Netflixa i Amazona. Želi im zabraniti da se natječu za Oscara

Okej mu je da filmovi sa streaming servisa dobiju Emmy, ali Oscar im ne bi dao

FOTO: AFP

Nakon što je Netflixov film “Roma” u režiji Alfonsa Cuarona osvojio prošle nedjelje tri Oscara, filmski redatelj Steven Spielberg rekao je kako želi onemogućiti filmovima sa ‘streaming’ medija da se natječu za buduće nagrade Akademije. Spielberg će iznijeti svoje stajalište na nadolazećem sastanku odbora guvernera na Akademiji za filmsku umjetnost i znanost.

Tamo će predložiti promjenu pravila što bi onemogućilo ‘streaming’ medijima poput Netflixa, Amazona i Hulua da se natječu za nagradu Oscar ako njihovi filmovi nisu bili u redovitoj kino distribuciji.

Emmy može, Oscar ne

“Steven se snažno zalaže za razliku između ‘streaming’ filmova i naslova u kinematografima”, rekao je predstavnik Spielbergove kompanije Amblin Entertainment. Ovo nije prvi puta da je Spielberg pokazao nezadovoljstvo oko razlike u filmovima “s velikog platna” i onih “s malih ekrana”.

“Čim se posvetiš televizijskom formatu, ti si TV film”, rekao je Spielberg prošle godine u razgovoru za ITV News, naglasivši da takav film onda može “zaslužiti Emmyja, ali ne i Oscara”.