Stiže druga sezona jedne od najintrigantnijih serija uopće. Uzbuđeni smo i imamo hrpu pitanja

Vraća se HBO-ov Westworld, a stiže baš kad i izvrsna ponuda za HBO GO

Prva sezona HBO-ova Westworlda jedna je od najintrigantnijih TV sezona koje smo imali prilike gledati, možda uopće. U velikoj mjeri uspješno balansira između kompaktne i uzbudljive radnje, razvoju glavnih likova, postepenih twistova i razotkrivanja, i otvaranja dubljih pitanja o ljudskoj naravi, smislu i suštini postojanja. A to, složit ćete se, nije baš jednostavan pothvat. U njemu Westworld glatko trijumfira.

Ključ serije nije u umjetnoj inteligenciji, robotima i futurizmu; to je tek scenografija, kulisa, kontekst, za punokrvnu i kvalitetnu ljudsku dramu, kompleksne likove i njihove još kompleksnije međuodnose. Stoga smo s razlogom uzbuđeni oko druge sezone koja nam stiže za nekoliko dana – a s obzirom na brojne prevrate i misterije prve sezone, imamo hrpu pitanja na koja se nadamo dobiti odgovor.

SPOILER ALERT: ukoliko još niste gledali prvu sezonu, snažno savjetujemo da je pogledate prije čitanja ovog članka; obiluje spoilerima koji će vam u potpunosti pokvariti iskustvo gledanja. Stoga, ako još niste, isprobajte HBO GO i pogledajte prvu sezonu, a zatim se možete vratiti čitanju.

Pitanje #1: Što planira Dolores i koliko daleko ide pobuna?

U velikom, krvavom finalu prve sezone, roboti iz parka postanu svjesni samih sebe i krenu u pobunu protiv ljudi. Centralna heroina Dolores, u briljantnoj izvedbi Evan Rachel Wood, shvati da je bila de facto zarobljena te kreće u osvetu. Iz najavnih materijala i trailera evidentno je da roboti kreću u krvavu pobunu protiv dojučerašnjih vlasnika – no, koliko je realno da takva pobuna uspije? Što zapravo planira Dolores, sada kada se oslobodila okova i limita koji su joj bili nametnuti?

Vjerujemo kako će njen odnos prema ljudima, drugim robotima i samoj sebi biti jedna od ključnih dramaturških tenzija ove sezone. Čemu se iskreno veselimo, jer Dolores je ozbiljno zanimljiv lik.

Pitanje #2: Je li čuveni Čovjek u crnom živ?

Sudeći po traileru, apsolutno. Čovjek u Crnom jedan je od zapaženijih likova prve sezone Westworlda, ne samo radi izvrsnih ostvarenja Eda Harrisa i Jimmija Simpsona – kroz njega gledatelj shvati da se serija odvija u nekoliko odvojenih vremenskih etapa. Paralelno pratimo ostarjelog, ciničnog, tajanstvenog i pomalo psihopatskog Čovjeka u crnom, kojem ne znamo ni pravo ime, kao i nadobudnog mladog gosta zabavnog parka, Williama.

Pred kraj sezone postaje jasno da se radi o jednom te istom liku, prikazanom u razmaku od 30 godina, čime se potvrdila cjelosezonska teorija zagriženih fanova (da, Westworld se isplati pratiti i samo radi bujajućih narativnih teorija obožavatelja). U svakom slučaju, u jednoj od zadnjih scena prve sezone, učinilo se da bi William / Čovjek u crnom mogao smrtno stradati, što bi bila beskonačna šteta za atraktivnost druge sezone – no, srećom, najavni klipovi demantirali su takav rasplet.

Vjerujte nam, samo radi Čovjeka u crnom isplati se iskušati HBO Go uslugu, koju možete isprobati mjesec dana sasvim besplatno, bez ugovorne obveze, i uživati u više od 200 serija i 4000 epizoda.

Pitanje #3: Tko su ovi tipovi i što je točno Shogun World?

U jednom od većih iznenađenja prve sezone, otkrili smo da, osim divljezapadnog Westworlda, tvorci zabavnog parka upravljaju s još nekoliko simuliranih svjetova. Odnosno, barem s jednim, s obzirom da smo vidjeli izradu likova koji evidentno ne spadaju na Divlji zapad (vidi gornju sliku), plus logotip “SW”, koji je podsjećao na logotip Westworlda, WW.

Uskoro je došla i službena potvrda autora serije, koji su novi svijet službeno nazvali Shogun World, po tituli vojnoj šogun iz feudalnog Japana. Za pretpostaviti je da Shogun i Westworld nisu jedini zabavni parkovi u vlasništvu kompanije Delos, što otvara bezbroj mogućnosti za nove sezone, zaplete i likove.

Pitanje #4: Što korporacija Delos zapravo planira?

Nekoliko je uznemirujućih natruha pravih planova korporacije Delos, vlasnika zabavnog parka Westworld o kojima zapravo vrlo malo znamo. Recimo, doznali smo da Delos skuplja genetičke podatke o svim gostima Westworlda – znači li to da su u robote ugrađeni genetički materijali posjetitelja? Drugo, u nekoliko se navrata daje naslutiti kako Delos zabavne parkove vidi tek kao testni poligon za znatno širu upotrebu umjetne inteligencije i robote.

Jesu li neki roboti već utekli iz parka tijekom njegova postojanja? Je li arhitekt Westworlda Robert Ford (Anthony Hopkins) potajno puštao svoje kreacije da odšetaju u stvarni svijet? S obzirom da o Delosu znamo vrlo malo, odgovore čekamo u drugoj sezoni.

Pitanje #5: Kako najjednostavnije do druge sezone?

Premijera nove sezone Westworlda je 23. travnja ekskluzivno na HBO GO-u, a vikend je idealan za binganje prve sezone. Sve što trebate napraviti je aktivirati svoj HBO GO probni period i čeka vas mjesec dana besplatnog uživanja u više od 4000 epizoda i 200 hit serija online.


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom HBO GO. Za više, kliknite ovdje.