Stiže Star Wars: The Last Jedi; izvukli smo par stvari o ključnim likovima koje morate znati prije nego otrčite u kino

Osma epizoda serijala mogla bi nam otkriti tko je zapravo posljednji Jedi

FOTO: Disney

Pretpremijera najnovijeg nastavka Star Warsa The Last Jedi u našim će kinima biti danas, a sutra film stiže i u redovnu produkciju. Osma epizoda serijala trebala bi nam napokon otkriti odgovor na pitanje iz samog naslova: tko je zapravo posljednji Jedi.

Film u režiji Riana Johnsona (koji je dosad režirao odličan SF Looper te nekoliko epizoda Breaking Bada) bit će pretposljedni film u sagi o Lukeu Skywalkeru, koju će kompletirati J.J. Abrams devetom epizodom, koja se dosad naziva samo kao Episode IX, najavljenom za 2019. godinu

Disney je uspješno obnovio Star Wars franšizu

Otkatko je Disney 2012. otkupio Lucasfilm za impresivne četiri milijarde dolara, vrlo je uspješno revitalizirao Star Wars franšizu. Fanovi su jedva dočekali Force Awakens koji je izašao 2015., punih 10 godina nakon Revenge of the Sith, završnog dijela Lucasove druge trilogije koja je prilično razočarala fanove.

Force Awakens je pokupio ponešto negativnih kritika na temelju toga što radnjom podsjeća na film kojim je sve počelo, Episode IV: A New Hope, ali je uspješno rekonstruirao atmosferu prvotne trilogije, a zaradio je i pet nominacija za Oscara.

The Last Jedi će vjerojatno biti jedan od najgledanijih filmova godine

Disney je nastavio impresivnim tempom već sljedeće godine s prvim antologijskim Star Wars filmom Rogue One, koji je impresionirao fanove i kritičare, zbog čega su ga mnogi proglasili najboljim Star Wars filmom dosad. Disney nimalo ne posustaje pa su osim sljedećeg filma u franšizi, The Last Jedija, koji za par dana stiže u kina, već najavili da 25. svibnja stiže film o Han Solu, a osim spomenute Star Wars: Episode IX, najavili su i film o Obi-Wan Kenobiju te novu trilogiju.

Disneyev najnoviji Star Wars: The Last Jedi će bez sumnje biti jedan od najgledanijih filmova ove godine. Prije nego što ga pogledate, donosimo vam kratki podsjetnik na ključne likove. Moramo ipak upozoriti one koji možda nisu pogledali dosadašnje filmove, nećemo moći izbjeći nekoliko spoilera.

Luke Skywalker (Mark Hamill)

https://www.youtube.com/watch?v=mMkiP03wB3A

Luke Skywalker je zapravo nositelj radnje cijelog serijala, dosadašnje epizode Star Warsa se vrte oko njegove sudbine. Upoznali smo ga sada davne 1977. u prvom filmu A New Hope kao nadobudnog mladića s velikim snovima za budućnost, koji provodi dane popravljajući droide u rijetkim slobodnim trenucima kad ne mora raditi na farmi svog ujaka. Zabačeni planet Tatooine na kojem je odrastao postaje mu premali kad se upozna s Obi-Wan Kenobijem, koji uskoro postaje njegov učitelj u jedijskim vještinama.

U drugom filmu, Imperij uzvraća udarac, otkrivamo da je Darth Vader zapravo njegov otac, a od tada su krenule spekulacije da bi se Luke mogao okrenuti tamnoj strani, dodatno potaknute kad se pojavio u Return of the Jedi u potpunosti odjeven u crno. Iste spekulacije su se ponovile kad smo u traileru Force Awakens ugledali crnu mehaničku ruku Lukea Skywalkera koja je mnoge podsjetila upravo na Dartha Vadera.

U Force Awakens otkrivamo da je Luke nestao prije 30 godina nakon što je osnovao jedijsku školu koju je njegov učenik Ben Solo, sin Han Sola i princeze Leije, koji je kasnije postao Kylo Ren (Adam Driver) uništio i ubio sve njegove učenike. Nakon toga se Luke povlači iz javnosti, odlučan da pronađe prvi hram Jedija, koji pronalazi na malenom planetu Ahch-To daleko od ratnih zbivanja.

Iako u tih par trenutaka koliko smo ga vidjeli u Force Awakens Luke Skywalker nije dao nikakve naznake da se okrenuo mračnoj strani, još uvijek postoje teorije da će se u nastavku okrenuti na stranu tame i pokazati svoju zlu narav.

Rey (Daisy Ridley)

https://www.youtube.com/watch?v=PybOttsT4Fw

Force Awakens je, osim što je revitalizirao Star Wars franšizu, napravio i prekretnicu utoliko što je za glavnog lika po prvi puta postavio ženu. Daisy Ridley se u ulozi Rey odlično snašla. Njezina priča iz Force Awakens dosta podsjeća na početke Lukea Skywalkera, utoliko što, poput Lukea, preživljava na zabačenom planetu Jakkuu u nadi da će jednog dana upoznati svoje prave roditelje.

Dodatna poveznica s Lukeovom pričom je da se spletom okolnosti nađe u situaciji kojoj se nikad nije nadala – postaje ključnom figurom u borbi protiv First Ordera, vojno-političke organizacije koja je naslijedila Imperij protiv kojeg su se borili Luke, Han Solo, princeza Leia i njihovi prijatelji, a predvodi je misteriozni Supreme Leader Snoke, mentor Kylo Rena.

Rey u Force Awakens ima ključnu ulogu u potrazi za Lukeom Skywalkerom, koja je okosnica radnje filma. Pronalazi njegov svjetlosni mač koji je naslijedio od svoga oca Anakina, tj. Darth Vadera, a u toj sceni otkrivamo da je i ona povezana sa Silom. Nakon toga uspjeva naći put do Ahch-To-a, planeta na koji se Luke sakrio. Usput otkriva da i ona može upravljati Silom, dapače, po prikazanom u filmu, mogla bi biti jedna od najmoćnijih Jedija dosad, što potvrđuje i posljednji trailer koji daje naslutiti da bi Rey mogla postati Lukeovom učenicom.

Dapače, razvile su se razne teorije da bi Rey mogla biti kćer Lukea Skywalkera, ali i mnoge druge jednako intrigantne, čak i one koje kažu da će se Rey okrenuti tamnoj strani. Obzirom na naslov filma i moguće poveznice s Lukeom Skywalkerom, ostaje za vidjeti je li možda upravo Rey posljednji Jedi.

Kylo Ren (Adam Driver)

https://www.youtube.com/watch?v=zy-wqB4cbT8

Glavni negativac u Force Awakens prilično je jasno zamišljen kao nadomjestak za Dartha Vadera. Redatelj J.J. Abrams tu činjenicu nimalo ne skriva, što nam jasno daje do znanja u monologu koji Kylo Ren vodi s razbijenom kacigom Dartha Vadera, kada ga naziva djedom (što je spretno uklopljen spoiler). Tada postaje jasno da se Kylo Ren povodi za Darth Vaderovim naslijeđem i želi nastaviti njegovu misiju istrebljenja Rebel Alliancea, iako istovremeno priznaje da ga sve više privlači svijetla strana te moli Vadera da mu pokaže snagu tamne strane kako bi se odupro svjetlu.

No, Kylo Ren je u Force Awakens jedan od zanimljivijih likova, s obzirom na njegovu stalnu unutarnju borbu između dobra i zla. U počeku je jasno da je zao, no tijekom filma nekoliko puta jasno izražava svoje dvojbe je li izabrao pravi put. Čak i u posljednjim trenucima prije nego što ubije svog oca Han Sola, na trenutak oklijeva i čini se kao da će se prepustiti svijetloj strani.

Svi se pitaju hoće li Luke Skywalker preći na mračnu stranu, no postoji mala šansa da vidimo kako Kylo Ren odbacuje kontrolu koju Snoke ima nad njim i prelazi na stranu dobra.

Finn (John Boyega)

Još jedna promjena u Star Wars svijetu je to da je jedan od glavnih pozitivaca zapravo bivši Stormtrooper. Upoznajemo ga u Force Awakens kao prebjega koji odluči napustiti First Order nakon što posvjedoči pokolju na planetu Jakkuu za vrijeme dok Kylo Ren traga za galaktičkom mapom koja će ga odvesti do Lukea Skywalkera.

Spletom okolnosti spašava ga Poe Dameron, pobunjenički pilot, koji mu po prvi puta daje ljudsko ime. Dotad je bio poznat kao FN-2187, samo broj među Stormtrooperima, dok ga Poe nije nazvao Finn, prema prvim slovima njegove dezignacije.

Finn se pridružio pokretu otpora u njihovoj akciji da unište Starkiller Base, veću i moćniju inačicu Death Stara. No dok je pokušavao izvršiti svoju misiju, susreo se s Kylom Renom. Finn se našao u duelu sa svjetlosnim mačevima s Kylom Renom, iako nema nikakvog iskustva sa Silom i oružjem Jedija. Očekivano, Ren ga ozbiljno ozlijedi, a spase ga Rey i Chewbacca koji ga odvedu do Millennium Falcona. No sama činjenica da je koristio svjetlosni mač bila je poticaj fanovima da razviju teorije o tome kako bi i Finn mogao biti jedan od Jedija.

Poe Dameron (Oscar Isaac)

https://www.youtube.com/watch?v=Ql9u6IZHP4k

Poe Dameron jedan je od glavnih junaka nove trilogije. Upoznali smo ga u prilično velikoj nevolji kad su ga na početku Force Awakens zarobili Stormtrooperi First Ordera. Uspjeva pobjeći uz pomoć Finna, bivšeg Stormtroopera koji se odlučio priključiti pokretu otpora, kradu TIE Fighter te bježe od svojih progonitelja prije nego što se sruše na planet Jakku. Ondje se Dameronu gubi svaki trag, Finn je uvjeren da je Dameron stradao u udesu, prije nego što upozna Rey s kojom se udružuju u borbi protiv First Ordera.

Poe Dameron je zapravo taj koji je došao u posjed ključnog dijela mape koja vodi do Lukea Skywalkera. Na sličan način na koji je princeza Leia u prvom filmu povjerila ključne informacije R2-D2-u, Dameron je spomenuti dio mape povjerio svojem droidu BB-8-u.

Dameronu se na neko vrijeme gubi trag prije nego što se iznenada pojavljuje u bitci na Takodanu na kraju Force Awakens. Sa svojim specijaliziranim crnim X-Wingom igra ključnu ulogu u obrani planeta, a kasnije ima još značajniju ulogu kao pilot koji je uništio Starkiller bazu, nasljednicu Death Stara.

Snoke (Andy Serkis)

U Force Awakens nismo vidjeli mnogo od stvarnog Snokea osim njegovog holograma. No iz tih par kadrova jasno nam je da je upravo Snoke vrhovni vođa First Ordera i očiti gospodar Kyla Rena. J.J. Abrams je time očito želio napraviti jasnu poveznicu sa starim filmovima. Jednako kao što je Kylo Ren svojevrsna zamjena za Dartha Vadera, tako je i Snoke zamjena za imperatora Palpatinea, tj. Dartha Sidiousa, koji je bio Darth Vaderov mentor, uzor, i na neki način gospodar.

Andy Serkis odradio je još jedan odličan posao na filmu bez da se fizički pojavi na platnu. Vjerojatno je najpoznatiji po ulozi Goluma u Gospodaru prstenova Petera Jacksona, gdje mu je najjači adut bila njegova sposobnost da stvori karakter lika samo svojim glasom. Slična stvar je i sa Snokeom u Star Warsu.

U Force Awakens uspio je prezentirati novog glavnog zlikovca, koji je zamijenio Palpatinea nakon pada Imperija, no Snoke sa svojim First Orderom nastavlja istom filozofijom i s ciljem da First Order postane još moćniji od Imperija, te na kraju glavna sila u poznatom svemiru. Po svemu sudeći, u The Last Jedi i u sljedećoj Episode IX će Snoke biti glavni negativac za kojeg će glavni junaci morati naći načina kako ga pobijediti.

Chewbacca (Peter Mayhew)

Jedan od najomiljenijih likova u Star Warsima i najpoznatiji Wookiee, Chewbacca, vraća se u The Last Jedi, ali će vjerojatno biti jedan od najtužnijih likova. Naime, u Force Awakens Kylo Ren je ubio njegovog dugogodišnjeg prijatelja i partnera s kojim je dijelio mnoge avanture. Han Sola više nema, nakon što ga je ubio vlastiti sin, a umjesto njega ćemo dobiti neobičnu zamjenu.

Naime, Disney je već ranije objavio kadrove novih bića s kojima će nas upoznati u The Last Jedi. Zovu se Porgovi, dovoljno su slatki da su već osvojili masu obožavatelja, a izgleda da će jedan od njih biti Chewbaccin novi kopilot i raditi mu probleme u Millennium Falconu.

Princeza Leia Organa (Carrie Fisher)

https://www.youtube.com/watch?v=g1oxGat7JVc

Princeza Leia je prema najnovijem istraživanju najpopularniji lik iz Star Wars sage. Njezin je lik prouzročio drugi najveći šok u cijelog sagi, nakon onog kad otkrijemo da je Darth Vader otac Lukea Skywalkera. Naime, nakon što s Lukeom razmijeni poljupce, saznajemo istovremeno kad i oni da su Luke i Leila zapravo brat i sestra.

Carrie Fisher je stvorila zaista upečatljiv lik i heroinu za mnoge sljedeće generacije, zapravo u prvoj trilogiji jedini ženski lik, koji nema problema nositi se s frajerima koji ju okružuju. Dapače, nekoliko puta ih je spasila iz nevolje.

U Force Awakens smo otkrili da se odnos s Han Solom, koji je uvijek balansirao između ljubavi i mržnje, ipak razvio u nešto više. Saznali smo da je Kylo Ren zapravo Ben Solo, njihov sin, a nakon što je ubio svog oca, za očekivati je da će se u nastavku obračunati i s majkom. Za sve fanove će The Last Jedi biti emotivan, obzirom da je to zadnja uloga u kojoj se pojavljuje Carrie Fisher. Nedugo nakon snimanja filma je preminula, a producenti su najavili da pripremaju posebnu posvetu njezinom liku princeze Leie u The Last Jedi.