Što je i gdje je zona Tromostovlje i kakve to zapravo veze ima s umjetnošću?

U sklopu projekta Ars Publicae pokrenuta je akcija kojom umjetnici prelaze Savu

FOTO: Katarina Zlatec

Sasvim je moguće da mnogi Zagrepčani ne znaju za projekt Ars Publicae pri Udruzi za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, ranije poznat kao 1postozaumjetnost. To ime objedinjuje različite projekte aktivista i publicista Saše Šimprage i njegovih suradnika, agilnih civilnih zagovaratelja napretka metropole. Njihove su akcije gerilske i temporalne, ujedinjuju umjetnike, aktiviste i urbaniste i malim koracima stvaraju opušteniji, ležerniji, pošteniji i sveukupno – zdraviji Zagreb.

Saša Šimpraga svoje je djelovanje započeo kao bloger na stranicama 1postozagrad, volonterske platforme usmjerene na poboljšanje grada i javnih dobara. Među ostalim, zajedno s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom već četiri godine zaredom organizira najneobičniji festival poezije 50 Poems for Snow, koji se održava u noći nakon padanja prvog snijega u godini. Festival je 2014. bio posvećen nedavno preminulom Nobelovcu Tomasu Transtromeru.

Aleksandar Hut Kono i Saša Šimpraga: Izmišljena povijest, 2014.
Šimpraga je također autor knjige “Zagreb, javni prostor” (2011.), te inicijator i voditelj projekta Virtualni muzej Dotrščina, koji se bavi održavanjem i razvijanjem memorijalnog prostora na sjeveroistoku grada, mjestom tragičnog stratiša iz Drugog svjetskog rata.

Umjetnički sadržaj u javnosti

Projekt Ars Publicae primarno se bavi pitanjima umjetničkog sadržaja u javnom prostoru, pri čemu su aktivisti i umjetnici od 2011. već izveli niz intervencija, a sada je u fokusu njihovog zanimanja tzv. zona Tromostovlje na samom kraju Savske ulice, uz Savski nasip, gdje stariji Zagreb prelazi Rijeku i postaje Novi.

Anja Iveković-Martinis i Marko Škalić: Vodotoranj, 2013.
Tromostovlje, jer – tamo se nalaze Jadranski, Savski pješački i prepoznatljivi, zeleni Željeznički most, donedavno s ogromnim grafitom Hendrix, jednim od simbola grada. Tromostovlje je i prostor neprekidne dnevne, ali i noćne fluktuacije ljudi, mjesto susreta studenata, tramvajaca, radnog naroda i putnika namjernika koji svaćaju u obližnje kafiće, zalogajnice i kockarnice.

Toni Franović: Kvadrat urbane džungle, 2014.
Na Tromostovlju se nalazi i kultna baraka Sidro, rupa u kojoj sviću mnoge zagrebačke zore nakon cjelonoćnog lumpanja, a bratski brodići Brazil i Papillon, jedina mjesta u Zagrebu nalik beogradskim splavovima, nastradala su u zadnjem većem rastu vodostaja rijeke. Brazil je obnovljen, petkom i subotom iz njega ponovno trešti glazba, a Papillon, mjesto rođenja zagrebačke stand-up komedije, još čeka svoj trenutak.

Ovo je akcija baš za svakog

Kao što im je i inače uvijek običaj u svojim akcijama, volonteri projekta Ars Publicae na čelu sa Šimpragom 28. su ožujka organizirali edukativnu šetnju Tromostovljem kako bi umjetnike i sve dobrodošle građane upoznali s lokacijama koje bi mogli oplemeniti svojim kreacijama.

Akcija Premijera, 2014.
U tijeku je natječaj za privremenu umjetničku intervenciju u zoni Tromostovlje na koji se može javiti svatko, neovisno o profesionalnoj pozadini, zaključno sa 16. travnja. Bit će svakako zanimljivo pratiti kako će umjetnici svojim radovima preoblikovati i začiniti javni prostor.