Eksperti misle da je ovo 13 najboljih primjera kako je muzika promijenila ključne scene u povijesti filma

Rock klasici su unaprijedili neke scene pa su cijeli filmovi bili bolji

Iako glazbeni aspekt u filmovima često uzimamo zdravo za gotovo, prava je istina da je on jednako bitan kao i režija i scenarij.

Postoji veliki broj filmova koji svoju pozitivinu percepciju kod gledatelja i kritike duguju upravo odlično odabranom soundtracku. Istovremeno filmovi koji nisu toliko fokusirani na glazbu znaju biti poprilično dosadni.

Ako soundtrackovi definiraju filmove, onda jedna pjesma svakako može obilježiti scenu. Može biti riječ o nekoj potpuno nepoznatoj pjesmi, ili o svjetski poznatom hitu. Prošlost odabrane zvučne pozadine zapravo nije uopće bitna. Jedino što je važno je da ona dobro funkcionira u sceni.

Ova lista donosi 13 nezaboravnih rock stvari koje su obilježile filmove u kojima su se pojavile.

1. Argo

Van Halen – Dance The Night Away

S obzirom da je radnja “Arga” smještena na kraj 70-ih i početak 80-ih, glazbene mogućnosti su bile beskonačne. Odabir Van Halena je bio pun pogodak i odlično je upotpunio ovu scenu smještenu u nekom hotelu na Beverly Hillsu.

2. Fast Times at Ridgemont High

Led Zeppelin – Kashmir

Do početka dijaloga u ovoj sceni sama pjesma nema puno smisla. No onda jedan od likova (Damone) svom prijatelju iznosi plan od 5 točaka kako biti uspješan s djevojkom, od kojih je zadnja točka naredba da svakako mora u pozadini pustiti nešto s A strane albuma “Led Zeppelin IV”. Ratner ipak odlučuje u autu pustiti pjesmu “Kashmir” od iste grupe, što je odličan izbor jer je svojom neprikladnošću odlično upotpunila već dovoljno neugodnu situaciju.

3. American Hustle

Electric Light Orchestra – 10538 Overture

Ova pjesma igra vrlo bitnu ulogu u filmu, i koristi se čak dva puta; na početku i kraju. Neki kritičari čak tvrde da bi bez ove pjesme na soundtracku čitav dojam filma bio za nijansu lošiji.

4. Zombieland

Metallica – For Whom the Bell Tolls

S obzirom da se pojavljuje već u uvodnoj špici, ova pjesma Metallice nabrijava vas od samog početka i zapravo se pitate zašto svi filmovi o zombijima nemaju soundtrackove pune heavy metala.

5. Boogie Nights

Electric Light Orchestra – Livin’ Thing

“Boogie Nights” je izvrstan film, a ponovna pojava ELO-a je još jedan slučaj gdje se pjesma koristi jer je izašla u vrijeme kad se događa i radnja filma. Riječ je o završnoj sceni u kojoj isprana porno zvijezda Dirk Diggler stoji pred ogledalom i uvjerava se da je još uvijek sposoban taj posao odraditi dobro, nakon čega kreće odjavna špica uz “Livin’ Thing” u pozadini, koja daje dosta tmurnoj priči malo veseliji ton.

6. American Beauty

Guess Who – American Woman

Rijetko kad se dogodi da neka pjesma, koja nije pisana ciljano za film, toliko prikladno zvuči u njemu. Upravo to je slučaj s “American Woman” koju Kevin Spacey pjevuši dok se vozi u autu i puši marihuanu.

7. The Twilight Zone Movie

Creedence Clearwater Revival – Midnight Special

Iako ovaj film nije pretjerano poznat, dvije stvari su ga obilježile; završna scena s Johnom Lithgowom i prva scena u kojoj Dan Akroyd i Albert Brooks dosta loše pjevaju “Midnight Special”. To je bio zabavn uvod u film koji kasnije postaje poprilično strašan.

8. Easy Rider

Steppenwolf – Born To Be Wild

Uvodna pjesma iz kultnog klasika čiji tekst također odlično opisuje radnju filma.

9. Apocalypse Now

The Doors – The End

“This is the end, my only friend” pjeva Jim Morrison na mekan, ali istovremeno sablastan način dok gori džungla na početku ovog filma koji je veći od života.

10. Reservoir Dogs

Stealers Wheel – Stuck in the Middle with You

Ova scena i pjesma su u potpunosti promijenile tok i prirodu ovog filma. Mnogi se i danas sjete filma kad čuju ovu pjesmu, što dovoljno govori o njenoj upečatljivosti.

11. Goodfellas

Eric Clapton – Layla

Sjajan primjer spoja naizgled nespojivog; nježne balade i scene u kojoj se broje tijela nestalih mafijaša. Uz scenu ulaska u Copacabanu ovo je definitivno najbolji dio ovog mafijaškog klasika.

12. Wayne’s World

Queen – Bohemian Rhapsody

Ovaj film oživio je jednu od najpoznatijih pjesama grupe Queen 20 godina nakon njena izlaska, i samo godinu dana nakon smrti Freddiea Mercurya. Ova 4 prijatelja su slušanje “Bohemian Rhapsody” pretvoriti u heavy metal iskustvo.

13. Back To The Future

Chuck Berry – Johnny B. Goode

U plejadi scena iz ovog filma koje su postale bitan dio pop kulture, ovo je svakako jedna od najboljih. U njoj Marty McFly, zajedno s replikom gitare Chucka Berrya svira pjesmu “Johnny B. Goode” ispred auditorija punog zbunjenih klinaca kojima nije jasno što se događa, jer ta pjesma će izaći tek nekoliko godina nakon maturalne večere na kojoj se oni upravo nalaze u 1955. godini.