Nekad je nužno odabrati stranu

Sutra u Ičićima počinje sjajan festival posvećen dokumentarnom filmu

Sigurni smo da ćete u bogatom filmskom programu pronaći nešto za sebe

FOTO: Liburnia Film Festival

Film “Delta – obilje umjetnosti” Marina Lukanovića o umjetničkom kolektivu Delta 5 koji djeluje u samom središtu Rijeke, otvara u utorak, 25. kolovoza, u Ičićima ovogodišnji festival hrvatskog dokumentarnog filma, Liburnia Film Festival.

U svom trinaestom izdanju do 29. kolovoza festival donosi 23 recentna hrvatska dokumentarna filma i jedan slovenski (“Putnik Karpo” Matjaža Ivanišina), te više od 60 gostiju. Filmovi se prikazuju u glavnoj konkurenciji, regionalnom programu, u produkciji Restart laboratorija i oni nastali u Restartovoj Školi dokumentarnog filma.

Lukanovićev prikaz interakcije devet umjetnika koji propituju svoj rad i dijele zajednički prostor u zgradi riječke zone koja bi trebala postati novo gradsko središte prikazuje se na nulti dan festivala, kada će se prikazati i filmovi “Statut” Davida Lušičića, “Pismo za Ohio” Rasima Karalića, hrvatsko-slovenska koprodukcija “U očekivanju Axela Andree” Celije i Simone Jerala, te “Plenumovi” Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić.

Bogat dokumentarni program

Službeno otvorenje je 26. kolovoza, a prvi film u konkurenciji za glavne nagrade (najbolji film, režiju, montažu i dizajn zvuka) bit će “Razred” Vesne Ćudić o romskim srednjoškolkama koje se bore za titulu Miss Roma i sanjaju o tome da završe školu, a koji će autorica predstaviti s protagonisticama i producentima.

Uslijedit će, među ostalim, “Riba ribi grize rep” Nevena Hitreca o demokraciji u ribičkim udrugama i “Veruda – film o Bojanu”, ovogodišnji dobitnik Oktavijana za najbolji dokumentarnih film redatelja Igora Bezinovića.

O najboljim filmovima odlučivat će nagrađivana redateljica Tatjana Božić koja će održati i ‘case study’ svoje uspješnice “Ljubavna odiseja”, te Lejla Dedić s Al Jazeere Balkans, filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić, dobitnik prošlogodišnjeg posebnog priznanja za najbolji regionalni film “Povratak posljednjeg” Igora Paulića i dizajner zvuka, redatelj, snimatelj Davor Tatić.

Raznolik popratni program

Tijekom festivala održat će se radionice o osnovama dokumentarnog filma te o zvuku na filmu, a Liburnia Film Festival najavljuje i bogati glazbeni program koji je povezan s filmom. Otvara ga riječki duo JMZM, dan kasnije nastupaju Mr.Lee & IvaneSky, što je projekt Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević, u petak riječki akustični jazz duo MišAndroid, a festival će zatvoriti Stampedo. Koncerti počinju nakon završetka filmskih programa i, kao i za cijeli program, ulaz na njih je besplatan.

Ove godine Liburnia Film Festival prvi put će financijski nagraditi najbolje autore, zahvaljujući crowdfunding kampanji pokrenutoj u srpnju. Kampanja, kojoj je bio cilj prikupiti sredstva za nagradu žirija i publike te za rad autora originalnih skulptura Saše Jantoleka, ostaje otvorena do završetka festivala i može se pronaći pod nazivom “Support the friendliest film harbour”.

Organizatori Liburnia Film Festivala je istoimena udruga, u partnerstvu s Restartom i Udrugom Delta, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Mjesnog odbora i TZ Ičići.