Sutra u Laubi počinje uzbudljiva umjetnička konvencija; najavljuju se kao nova velika stvar u gradu

Na konvenciji pod nazivom Nesvrstani svoja djela će izložiti eminentni domaći umjetnici

FOTO: lauba.hr

Umjetnička konvencija pod nazivom Nesvrstani – tjedan za ljude i umjetnost, počinje u utorak 22. svibnja u zagrebačkoj Laubi, a na nikad življoj kulturnoj sceni najavljuju se neka od najvažnijih imena na jednom mjestu. Lauba će kroz nekoliko dana do nedjelje biti privremena zajednička adresa zagrebačkog kulturnog pogona: etabliranih galerija, svježih i uzbudljivih aktera nezavisne umjetničke scene, glazbenika i filmskih radnika.

Kroz izravan susret galerista, umjetnika, kustosa, kolekcionara i publike, 12 nezavisnih galerija i umjetničkih inicijativa izložit će na prodaju selekciju djela eminentnih domaćih umjetnika. U sklopu izlagačkog programa predstavljaju se Atelieri Žitnjak, Galerija Beck, Galerija Kranjčar, Greta, Zen Contemporary Art Gallery, Lauba, Oris – Kuća arhitekture, Galerija Poola, Galerija 90-60-90, Medika, Galerija Siva, Galerija 3.14, Galerija Tutnplok.

Boris Jokić čita poslanicu s Marsa

U Laubu dolazi Plamen Dejanoff, svjetski poznati suvremeni umjetnik koji će uz Nicolausa Schafhausena, direktora bečke Kunsthalle govoriti o svom novom projektu. Valentino Bošković neće doći, ali organizator najavljuje da će se publici obrati iz svemira, svojom Marsovskom poslanicom. Pročitat će ju Boris Jokić.

U tjednu Nesvrstanih nastajat će radovi nekih od najznačajnijih imena hrvatske street-art scene. U dvorištu Laube radit će Lonac, Chez, Mane Mei, Miron Milić, Modul8 i Sarme. Bojan Gagić i Miodrag Gladović dolaze s projektom LIGHTUNE.G, koji se temelji na konverziji svjetla iz svjetlosnih objekata u tonske slike.

Kreativne radionice i okrugli stolovi

Kreativne radionice za djecu i mlade te filmski program Nesvrstani rade u suradnji s Motovun Film Festivalom, a među ostalim prikazat će se film Tuvalu, njemačkog redatelja Veita Helmera sa za tu priliku posebno skladanom glazbom i izvedbom koju će predvoditi Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević. Nastup Mayalesa najavljen je za subotu.

U popratnom programu održat će se okrugli stolovi te predavanja uglednih domaćih i stranih predavača s temama Tko nam to educira likovne kritičare te Kako razgovarati o umjetnosti i ispasti jako pametan.