Nekad je nužno odabrati stranu

Sutra u Zagreb dolazi Nataša Kramberger, jedna od najboljih slovenskih književnica

Cafe U dvorištu nastavlja seriju ugošćivanja poznatih autora

FOTO: Facebook

Sutra u Zagrebu u sklopu ovogodišnje Europee U dvorištu gostuje perspektivna slovenska autorica Nataša Kramberger, koja će tom prigodom predstaviti svoj roman u pričama Nebo u Kupinama.

U sklopu njenog gostovanja održat će se tribina pod nazivom „Tko govori, tko piše?“ gdje će s autoricom te prevoditeljicom i književnom kritičarkom Jagnom Pogačnik, moderatorica tribine Ivana Simić Bodrožić razgovarati o tome gdje su granice priče koju pripovijeda autor, a gdje likovi uzimaju stvari u svoje ruke.

O (neobičnom) romanu

Romaneskni prvijenac Nataše Kramberger Nebo u kupinama 2008. godine bio je nominiran za uglednu slovensku nagradu Kresnik, a 2010. godine autorica je za njega dobila nagradu Europske unije za književnost.

Jana, djevojka iz slovenske provincije, u Amsterdamu susreće Bepija, starca iz istočne Italije koji na tržnici prodaje ribu. Svatko od njih, Jana i Bepi, ali i riba, sa sobom nosi pripovijesti i priče koje se međusobno prepleću, stvarajući mješavinu smiješnih, čudnih, neugodnih, bajkovitih i romantičnih priča koje putem seoskih figura, gradskih avantura i mističnih elemenata teku kao rijeka prema ušću. Tako priča nikada ne završava, a kraj romana istodobno je i njegov početak.

Roman je sastavljen od tri dijela i neobičnoga „uvoda“ u kojem se pojavljuju svi važniji likovi i različite pripovjedne niti. Upravo se u međusobnom prožimanju živopisnih likova, njihovih obiteljskih priča i mnogostrukih pripovjednih rukavaca združuju različiti prostori događanja, ali i različita vremena. Europska kritika proglasila je ovo djelo važnim literarnim događajem.

Ekološki osviještena spisateljica

Nataša Kramberger jedna je od najperspektivnijih slovenskih autorica. Rodila se u Mariboru 1983. godine, a kasnije se preselila u glavni grad, Ljubljanu, pa odande nastavila putovanje, do Utrechta, Milana i Berlina. Godine 2006. osvojila je slovensku nagradu za mlade autore, a njezina knjiga Nebesa v robidah (Nebo u kupinama), roman ispričan u pričama, nominiran je za Kresnikovu nagradu, kao najbolji slovenski roman 2008.

Iste godine pobijedila je na međunarodnome natjecanju za kratku priču A Sea of Words, dok je 2009. dobila nagradu Young Euro Connect, za esej Dva tedna s smetarji (Dva tjedna sa smetlarima). Godine 2010. spisateljica je za roman Nebo u kupinama dobila nagradu Europske unije za književnost.

Djela su joj prevedena na više europskih jezika. Piše članke, eseje i kolumne za dnevne listove u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji, književne tekstove za časopise i radijske postaje, a radi i na scenarijima za dokumentarne filmove. Godine 2009. utemeljila je eko-umjetnički kolektiv Green Central u kojem nastoji promicati ekologiju i umjetnost.