Nekad je nužno odabrati stranu

Sutra u Zagrebu gostuje Mossovjet, jedno od najboljih ruskih kazališta

Igrat će predstavu nastalu prema motivima drame Tramvaj zvan čežnja

21.12.2014., Zagreb - U sklopu manifestacije Advent u Zagrebu, na balkonu Hrvatskog narodnog kazalista odrzan je Koncert klasicne glazbe sesterocanog limenopuhackog sastava Ad gloriam brass koji sacinjavaju glazbenici orkestra opere HNK Zagreb i Zagrebacke filharmonije.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište Zagreb ugostit će u petak, 12. veljače, akademski državni teatar Mossovjet iz Moskve, jedno od najstarijih moskovskih kazališta, koje okuplja jedan od najinteresantnijih i najživopisnijih stvaralačkih kolektiva Rusije.

Kako se ističe u najavi, prilikom svojeg prvog gostovanja u Zagrebu, Mossovjet će na središnjoj hrvatskoj nacionalnoj pozornici nastupiti s predstavom U prostranstvu Tennesseeja W. nastaloj prema motivima poznate Williamsove drame Tramvaj zvan čežnja i romana japanskog književnika Shugoroa Yamamota Grad bez godišnjih doba.

Redatelj i pisac teksta je Jurij Jeremin, a glavne uloge igraju Valerij Jaremenko, Jekaterina Guseva, Jevgenija Krjukova i Dmitrij Žuravljev.

U središtu drame dosta zanimljiv sukob

Kao i kod većine djela istaknutog američkog dramaturga Tennesseeja Williamsa, u središtu predstave je sukob osjetljive poetične prirode i surove stvarnosti.

Predstavnica aristokracije s američkog juga Blanche Dubois (Jevgenija Krjukova) u potrazi za duševnim mirom stiže kod svoje sestre Stelle (Jekaterina Gusjeva). No, kako Blanche živi u svijetu romantičnih iluzija, ne uspijeva uspostaviti željeni odnos sa Stellinim brutalno grubim suprugom Stanleyem (Valerij Jarjomjenko).

Upečatljiva, stilski dotjerana predstava

“Jeremin vrlo iznijansirano prikazuje odnose obiteljskog trokuta, a predstava ima elemente više žanrova; komedije, drame i tragedije”, stoji u najavi.

“Upečatljiva, stilski dotjerana i živom glazbom ispunjena predstava, prema riječima samog autora, prava je enciklopedija osjećaja u kojoj pronalazimo sve elemente muško-ženskih odnosa: strast, ljubav, požudu, nježnost, privlačnost, impulzivnost – sve ono sto je nemoguće objasniti racionalno i što odlični umjetnički trio Krjukova-Gusjeva-Jarjomjenko odlično uspijeva prikazati u ovoj predstavi”, dodaje se.

Kazalište osnovao sljedbenik Stanislavskog

Mossovjet, Akademski državni teatar, osnovan je 1923. Njegovim duhovnim tvorcem smatra se Jurij Aljeksandrovič Zavadski, učenik i sljedbenik K.S. Stanislavskog i E.B. Vahtangova, koji je okupio jedan od najinteresantnijih i najživopisnijih stvaralačkih kolektiva Rusije.

Umjetnički rukovoditelj programa danas je ruski narodni umjetnik Pavel Homski, redatelj i pedagog s velikim iskustvom u domaćim i inozemnim kazalištima. Repertoar kazališta uključuje 27 predstava prema dijelima iz svjetske i domaće dramaturgije, a također i izvedbe suvremenih autora koje se svaku večer izvode na dvije pozornice.