Sve intenzivnije se priča o novoj verziji Matrixa, izvukli smo što se zasad zna o tome

Warner Brothers želi oživiti filmsku trilogiju u kojoj je glumio Keanu Reeves

FOTO: Screenshot

Filmski svijet ugodno su iznenadile svježe glasine o povratku Matrixa, jer izgleda da filmska kompanija Warner Brothers želi oživiti franšizu. Originalna trilogija započeta 1999. i završena četiri godine kasnije, stekla je kultni status i vidjela razne interpretacije, od stripova do animirane serije Animatrix. Je li ovo još jedan reboot ili remake – što je danas redovita pojava u Hollywoodu – ili Keanu Reeves glumi u nastavku?

Ako je vjerovati informacijama koje prenosi The Hollywood Reporter, filmska kompanija Warner Brothers krenula je u prvu fazu produciranja novog filma iz Matrix franšize. Za sada, nije poznato je li riječ o nastavku cyberpunk sage ili novoj viziji originalne priče, što i ne bi bilo neočekivano, jer zadnjih nekoliko godina kino dvorane pune obnovljeni poznati naslovi poput Total Recall i Ghostbusters. Navodno će se snimati i Back to the Future, a Dwayne ‘The Rock’ Johnson sprema novu verziju Big Trouble in Little China.

Tko će raditi na novom Matrixu?

Glasine su krenule iz štaba Warner Brothersa, a kako stvari sada stoje, izvorni redatelji trilogije – tada braća, a danas sestre Wachowski (jer su obojica promijenili spol) – nisu pozvane da rade na novom filmu. Znamo da bi scenarij trebao napisati Zak Penn, koji je radio na nekoliko X-Men filmova, Last Action Hero sa Schwarzeneggerom, te napisao radnju The Avengers kao suradnik redatelja Josha Whedona.

Keanu Reeves, koji je u Matrixu bio glavni protagonist Neo, nedavno je izjavio da bi bio zainteresiran za snimanje nastavka, pod uvjetom da film rade Lilly i Lana Wachowski. Bez njih, Reeves neće raditi, a trenutno je ionako zauzet uspjehom svojeg novog akcijskog hita John Wick 2.

Michael B. Jordan trebao bi imati glavnu ulogu

Za glavnu ulogu, Warner Brothers navodno žele angažirati Michaeala B. Jordana, kojeg mnogi znaju kao Wallacea iz serije The Wire, te sina boksačke legende i Rockyjevog najdražeg rivala iz filma Creed. Budući da su ovo dosta svježe i nepotvrđene vijesti, još se uvijek ne zna hoće li Jordan biti Neo, ili neki skroz novi lik.

Michael B. Jordan Gage Skidmore /Flickr

Joel Silver, koji je producirao prva tri Matrix filma, vrlo vjerojatno neće raditi na ovom projektu, jer nije poželjan kod Warner Brothersa. Prodao im je svoja autorska prava 2012. godine za 30 milijuna dolara, a ima i ne toliko popularnu reputaciju producenta koji ne pazi na budžet i troši previše.

Izgleda da Warner Brothers of Matrixa žele napraviti ono što je Disney nedavno napravio sa Star Wars sagom: oživiti jako popularnu franšizu tako da nostalgičnim fanovima daju nove filmove koji podsjećaju na stare, i masovno pune svjetske kino blagajne.