Sve više američkih glumica pridružuje se novoj produkcijskoj kući koja želi poboljšati poziciju žene u društvu

Posljednjih godinu dana sve se češće priča o problemima žena u Hollywoodu

NEW YORK, NY - JANUARY 05: Actress Jessica Chastain attends the 2015 National Board of Review Gala at Cipriani 42nd Street on January 5, 2016 in New York City.   Jamie McCarthy/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Jessica Chastain, Juliette Binoche i Catherine Hardwicke pridružile su se upravo savjetodavnom odboru jedne nove neprofitne produkcijske kompanije čiji je cilj poboljšanje položaja žene u Hollywoodu. Tvrtka We Do It Together kroz svoje djelovanje nastojat će stvarati filmske i televizijske sadržaje koji bi trebali jačati poziciju žene u društvu.

U tom odboru sjede i reperica i glumica Queen Latifah, glumica Freida Pinto, britanska redateljica Amma Asante, svjetska senzacija Zhang Ziyi i brazilska redateljica Katia Lund.

O diskriminaciji žena u Hollywoodu

Chastain govorila je često o svom nezadovoljstvu povezanim s činjenicom da su žene u Hollywoodu potplaćenije od svojih muških kolega, a znala se obrušavati i na seksualiziranje žena u akcijskim filmovima.

Hardwick, redateljica Sumrak sage (filmova koji su u povijest kinematografije upisani kao financijski najisplativiji projekti koje je vodila neka žena), javnosti je postala zanimljiva nakon što je otvoreno govorila o tome da veliki studiji često uzimaju u obzir samo muškarce kad su veliki projekti u pitanju.

Medij koji ima moć mijenjati svijet

“Nadamo se da u budućnosti neće biti potrebe na ovakav način gurati filmove koje žene rade za žene”, rekla je osnivačica We Do It Together Chiara Tilesi. “Svi mi uključeni u ovaj projekt shvaćamo vitalnu ulogu koji mediji i zabavna insutrija imaju kad je u pitanju oblikovanje društvenih normi”, rekla je.

“Film oduvijek posjeduje moć definiranja konvencija, a mi se time moramo okoristiti kako bi se promijenile trenutačno dominantne arhaične norme kojima se podržava diskriminacija žena”, dodala je. We Do It Together nada se da će se publici svojim prvim filmom predstaviti već na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.