Svi neviđeno hvale Black Panther, koji baš igra u našim kinima. Izvukli smo par stvari o glavnom negativcu

Erik Killmonger je Black Pantherov najveći protivnik

FOTO: screenshot

Otkako se u kinima 2008. pojavio prvi film o Iron Manu, s kojim je zapravo počela cijela saga o Avengersima, sve je izraženija tendencija filmskih studija da svake godine izdaju što više filmova o superherojima. Po svemu sudeći ni ova godina neće biti ništa drukčija, na radost fanova i zadovoljstvo studija, obzirom da su se superherojski filmovi dosad prilično dobro prolazili na kino blagajnama.

Sezona superherojskih filmova ove godine započinje s Black Pantherom, o kojem smo već pisali, a sredinom ovog tjedna počeo je igrati i u našim kinima. Čini se da je redatelj Ryan Coogler potrefio sa svojom vizijom Black Panthera obzirom da je na eminentnoj stranici Rotten Tomatoes, koja prikuplja kritike o filmovima, Black Panther trenutno najbolje ocijenjeni superherojski film u povijesti s 97 posto pozitivnih kritika. Istini za volju, na IMDB-u je nešto slabije ocijenjen, gdje su mu kritičari i gledatelji koji su dosad pogledali film dali ocijenu 7.2.

Novi Marvelov film bi trebao biti drukčiji od dosadašnjih zbog nekoliko razloga. Jedan je taj što je glavni lik prvi tamnoputi superheroj koji se pojavio u stripu (točnije u Fantastic Four#52 1966. godine), te obzirom da će nas upoznati sa zamišljenim afričkim kraljevstvom Wakanda, obećava seting koji je drukčiji od onog na koji smo navikli u ostalim Marvelovim filmovima, gdje glavni zlikovac ili njegova čudovišta uništavaju New York ili neki drugi velegrad.

Prvo pojavljivanje Erika Killmongera na filmu

Umjesto spomenutog i već uobičajenog superhero setinga, novi Marvelov film će nas upoznati s novim narodom i skrivenim, tehnološki vrlo naprednim izmišljenim afričkim kraljevstvom, a pobliže će nas upoznati s mističnim i dosad u filmovima slabo poznatim likom Black Panthera.

Otkako se po prvi puta pojavio u Captain America: Civil War, Black Panthera su mnogi proglasili najuzbudljivijim dodatkom Marvelovom univerzumu. Jednako kao što je svojim pojavljivanjem Black Panther izazvao uzbuđenje gledatelja i kritičara, ista stvar se desila i nakon prvog trailera za samostalni Black Panther film u kojem se pojavio Erik Killmonger.

Pojavila su se pitanja: tko je on, odakle dolazi, zašto ima gotovo isto odijelo kao i Black Panther, te zašto toliko mrzi Black Panthera da će napraviti sve da ga ubije? I nas su zanimali odgovori, pa smo ga malo istražili.

Tko je zapravo Erik Killmonger?

https://www.youtube.com/watch?v=nYsIJGMBeJw

Erik Killmonger je jedan od zlikovaca koji su nastali u Marvelovom svijetu. Osmislio ga je pisac Don McGregor, a vizualni identitet dao mu je crtač Rich Buckler. Prvi puta se pojavio 1973. u Panther’s Rage serijalu iz Black Panther sage.

Kroz godine se mnogo puta pojavljivao u stripovima o Black Pantheru kao njegov najgori protivnik, a osim toga pojavljivao se i u drugim Marvelovim stripovima, primjerice u Iron Manu i Deadpoolu. No dosad se nije pojavljivao u Marvelovim filmovima, zbog očitog razloga što se Black Panther pojavio tek u Civil Waru. Stoga je logično da se i Killmonger prvi puta pojavi u samostalnom filmu o Black Pantheru.

Odakle dolazi Erik Killmonger?

https://www.youtube.com/watch?v=_cEp4YHHH2A

Pravo ime Erika Killmongera je N’Jadaka i rođen je u Wakandi, i sunarodnjak je T’Challe koji je zapravo Black Panther. Rođen je u jednoj od značajnijih obitelji u wakandanskom društvu.

Problemi za njegovu obitelj počinju kad se pojavljuje Ulysses Klaue (kasnije poznat kao Klaw kojeg u filmu glumi Andy Serkis) sa svojom vojskom plaćenika kojom napada Wakandu, porobljava lokalno stanovništvo i prisiljava N’Jadakinog oca da mu pomogne u njegovim planovima da iskopa što više vibranija, najčvršćeg metala poznatom čovjeku, i jednog od najvrijednijih resursa na Zemlji.

Tada T’Challa, tj. Black Panther započinje rat s Klawom za spas Wakande od njegove tiranije, no usred borbi, ubijaju N’Jadakinog oca kao izdajnika jer je pomagao uzurpatorima, a ostatak njegove obitelji, zajedno s N’Jadakom, protjeruju iz kraljevstva. Ipak, Klaue je kroz pregovore našao način da zarobi ostatak N’Jadakine obitelji.

Zašto mrzi Black Panthera?

https://www.youtube.com/watch?v=IUhvuzwCcQo

N’Jadaka se uspjeva osloboditi iz Klawovog ropstva, nakon čega bježi u Ameriku gdje mijenja ime u Erik Killmonger i pronalazi novi život. Ondje je, potpuno suprotno od klasične superherojske priče, završio dva fakulteta i dobio diplome iz inžinjerstva i biznisa na cijenjenom sveučilištu M.I.T.

No u njemu ne prestaje gorjeti mržnja, a sav njegov put i školovanje za cilj je imalo osvetu Black Panteru, kojeg smatra odgovornim za smrt svog oca i prognanstvo njegove obitelji. U godinama izgnanstva iz Wakande, Killmonger je trenirao borilačke vještine kojima je istrenirao svoje fizičke sposobnosti, a školovanje na M.I.T-u je jednako tako istreniralo njegove mentalne sposobnosti. Krajnji rezultat je da je po fizičkoj spretnosti i spremnosti uma, Killmonger idealan suparnik Black Panthera.

Killmonger je već jednom umro

Mandarin je vratio Killmongera iz mrtvih screenshot

Za vrijeme intenzivne borbe protiv Black Panthera na ljubiteljima stripova poznatim slapovima Wakande Warrior Falls, Black Panther je umlatio Killmongera, nakon čega je ovaj pao u svoju smrt s tog slapa koji ne bez razloga nosi ime baš Warrior Falls.

No pad sa slapa nije bio kraj Killmongera, obzirom da ga je posebnim moćima u život vratio Mandarin, jedan u nizu zlikovaca u Marvelovom univerzumu, kojeg je u trećem Iron Manu glumio sir Ben Kingsley.

Killmonger je kratko vrijeme bio Black Panther

Killmonger je pobijedio Black Panthera na Warrior Falls Marvel

Nakon što ga je Mandarin uskrsnuo, Killmonger se vratio svojoj misiji rađenja nereda u Wakandi s ciljem da uništi Black Pantera. Killmonger je planirao uništiti ekonomiju Wakande, što bi kao posljedicu imalo građanski rat, no u tom naumu mu se ispriječio, naravno, Black Panther.

Dvojac se ponovno sukobio na vrhu Warrior Fallsa, no ovog puta je Killmonger bio nadmoćniji. Savladao je T’Challu te je time prema drevnim zakonima Wakande preuzeo titulu Black Panthera. Neko vrijeme je vladao Wakandom, a čak je pokušao zauzeti mjesto Black Panthera među Avengersima.

Kao novi Black Panther imao je pravo podvrgnuti se drevnom ritualu koju podrazumijeva konzumiranje srcolike endemične biljke, koja onome tko ju konzumira podaruje gotovo nadnaravne fizičke sposobnosti. No postoji caka, wakandanska tradicija kaže da oni koji nisu kraljevske krvi ili dostojni titule Black Panthera, neće preživjeti ritual. Upravo to se desilo Killmongeru, nakon rituala sa srcolikom biljkom zamalo je umro, no spasio ga je upravo T’Challa, odnosno pravi Black Panther

Killmonger ima jednake moći kao i Black Panther

Nakon što je preživio ritual sa srcolikom biljkom, pomoću svojeg poznavanja kemije uspio je napraviti sintetički spoj koji djeluje kao srcolika biljka samo bez otrovnog djelovanja, tako da poput Black Panthera, Killmonger posjeduje cijeli niz nadljudskih sposobnosti.

Sva osjetila su mu pojačana. U potpunom mraku vidi jednako dobro kao usred bijela dana, čuje zvukove na daleko veće udaljenosti od prosječnog čovjeka, ali također čuje zvukove koji su izvan čujnog spektra običnih ljudi. Pojačan mu je i osjet njuha. Sposoban je zapamtiti desetke tisuća mirisa i pratiti ih do njihovog izvora. Također može nanjušiti strah te ustvrditi da li netko laže na osnovu promjene u tjelesnom mirisu određene osobe.

Osim toga posjeduje gotovo nadljudsku snagu, trči brže od Usaina Bolta, spretniji je od najboljih olimpijskih gimnastičara te može trčati dulje od etiopskih maratonaca. Pomaže mu i to što je izuzetno otporan na ozljede, a u slučaju da se i ozlijedi, oporavlja se daleko brže od prosječnog čovjeka.

Pomažu mu i stvari koje je naučio na faksu

Killmonger je jednako moćna suprotnost Black Pantheru screenshot

I prije nego što mu je srcolika biljka podarila nadnaravne sposobnosti, Killmonger je bio impresivan protivnik. Godinama je trenirao borilačke vještine, u kojima je postao takav majstor da se i bez srcolike biljke mogao ravnopravno nositi u borbi prsa o prsa s Black Pantherom.

No Killmonger nije obični nasilnik, dapače, vrhunski je strateg i taktičar koji u svojim planovima najprije koristi svoj vrhunski intelekt, koji je izoštrio studirajući na M.I.T-ju. Školovanjem na prestižnom fakultetu stekao je inžinjerska znanja koja su mu omogućila da izumi nova oružja i uređaje koje koristi u stjecanju nadmoći nad svojim protivnicima. Zapravo njegovo najveće oružje su genijalni um i sposobnost strateškog i taktičkog razmišljanja kojima stjeće nadmoć nad protivnicima.

Njegovo Golden Jaguar odijelo kopija je Black Pantherovog

Erik Killmonger svoje je odijelo nazvao Golden Jaguar, a po većini karakteristika identično je odijelu koje nosi Black Panther. Također je izrađeno od vibranija tako da je gotovo neuništivo. Jednako kao i Black Pantherovo odijelo, Golden Jaguar ima sposobnost apsorpcije energije. Zvuči misteriozno jer je to realno stripovska izmišljotina, a ono što odijelo radi je da je praktički neosjetljivo na udarce i metke. No jednom kad primi udarac ili bude pogođeno metkom, tu kinetičku energiju udarca sprema za kasnije, kao svojevrsna punjiva baterija.

To omogućuje nositelju Golden Jaguar odijela (točnije Killmongeru) da tu spremljenu energiju iskoristi kao oružje tj. eksploziju pohranjene energije. Osim toga, odijelo je naoružano vibranijskim kandžama koje mogu prorezati kroz praktički bilo što, a toliko su moćne da su čak ostavile tragove i na štitu Captaina Americe.

Filmska verzija Erika Killmongera

Michael B. Jordan kao Killmonger screenshot

Erika Killmongera će u Black Pantheru utjeloviti mladi glumac Michael B. Jordan, koji se proslavio ulogom Johnnyja Storma u remakeu Fantastic Four te ulogom u Creedu, spinoffu filmova o Rockyju, gdje je glumio sina Rockyjevog najljućeg protivnika, a kasnije najvećeg prijatelja Apolla Creeda. Tu će ulogu reprizirati već krajem ove godine u najavljenom nastavku koji će režirati Sylvester Stallone.

Black Panther će označiti treću suradnju Michaela B. Jordana i redatelja Ryana Cooglera. Dvojac je osim na Creedu i Black Pantheru ranije surađivao na Fruitvale Stationu, a već je najavljena nova suradnja u drami Wrong Answer.

Coogler si je također dao određene slobode u vezi Killmongerove prošlosti tako da će u filmu ključan faktor biti što je Killmonger proveo određeno vrijeme kao specijalac u američkoj vojsci. Za kraj podsjetimo, Black Panther je od ovog tjedja u našim kinima.