Svi pričaju da bi Three Billboards lako mogao dobiti Oscara; evo par detalja o tome kako je nastao

Izvukli smo par zanimljivih informacija o filmu, redatelju i glavnoj glumici

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri prije par dana počeo se prikazivati u našim kinima. Film je ove godine nominiran za impresivnih sedam Oscara, među kojima valja izdvojiti nominacije za najbolje sporedne glumce (Sam Rockwell i Woody Harrelson), najbolju glavnu glumicu (Frances McDormand), najbolji originalni scenarij koji je napisao sam redatelj filma Martin McDonagh te najbitnija nominacija za najbolji film.

Film prati majku Mildred Hayes (Frances McDormand) čija kći je brutalno ubijena, a počinitelj nikad nije uhvaćen. Stoga majka, na ulasku u svoj grad, postavlja tri jumbo plakata na kojima su ispisane poruke za lokalnog šefa policije Williama Willoughbyija, kojeg glumi Woody Harrelson, a kojeg Mildred smatra odgovornim za to što još ne zna tko joj je ubio kćer.

Kad se u cijelu priču uključi Willoughbyjev zamjenik Dixon (Sam Rockwell), sukob između Mildred i policijskih snaga Ebbinga samo se pojačava. Izvukli smo par detalja o filmu kojem mnogi ove godine predviđaju Oscara.

Redatelj Martin McDonagh već je osvojio Oscara

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri tek je treći dugometražni film u redateljskoj karijeri Martina McDonagha. Ove godine bi mogao osvojiti Oscara za najboljeg redatelja i za najbolji film. Na dodjeli Oscara 4. ožujka saznat ćemo dobitnike, no ako McDonagh osvoji Oscara, to mu neće biti prvi zlatni kipić.

Naime, Martin McDonagh krenuo je u redateljski svijet prilično ozbiljno. Za svoj prvi pokušaj režije, a radi se o kratkom filmu Six Shooter, osvojio je Oscara za najbolji kratki film. I njegov dugometražni prvijenac In Bruges donio mu je nominaciju za Oscara za najbolji originalni scenarij.

Prvi film redatelja McDonagha bez Colina Farrella

Martin McDonagh započeo je karijeru u kazalištu gdje je postao cijenjeni redatelj. Prije gotovo deset godina odlučio je promijeniti karijeru i okušati se u filmu. Njegov redateljski prvijenac, za koji je napisao i scenarij, bio je prilično popularan i među publiko i među kritičarima.

Radi se o filmu In Bruges iz 2008., odličnom, neobičnom i drukčijem krimi trileru, s natruhom komedije u kojem je jednu od svojih impresivnijih uloga odradio Colin Farrell. Gledateljima je bilo zabavno gledati inače prilično frajerskog Colina Farrella u ulozi zbunjenog tipa koji ima hrpu dvojbi u vezi vlastite osobnosti, a eto, usput je i profesionalni ubojica.

Četiri godine kasnije McDonagh je snimio Seven Psychopaths, za koji je također napisao i scenarij, a jednu od glavnih uloga je ponovno glumio Colin Farrell. McDonagh se pokazao kao impozantan redatelj, iako iza sebe nema mnogo filmova, no sudeći po ovogodišnjim nominacijama za Oscara za najbolji film i originalni scenarij, očito zna što radi, čak i bez Colina Farrella.

Frances McDormand je zamalo odbila ulogu zbog svojih godina

Redatelji često zamisle specifičnog glumca ili glumicu za glavnu ulogu. Upravo je to bio slučaj kad je McDonagh pisao scenarij. Jedina glumica koju je vizualizirao u glavnoj ulozi bila je Frances McDormand.

“Jako bi me zeznula da je rekla ne”, rekao je redatelj McDonagh za Vanity Fair objašnjavajući koliko mu je bilo bitno da baš Frances McDormand preuzme ulogu glavne junakinje. No, poznatoj glumici i oskarovki se svidio scenarij, ali mu se odupirala više od godinu dana.

Najvažniji razlog bio je taj što je smatrala da žena s društvenim i ekonomskim statusom Mildred, koju je trebala glumiti, ne bi čekala do svoje 38. godine kako bi rodila prvo dijete. Uz to, McDormand je smatrala da je prestara da bi glumila tu ulogu. Na kraju je ipak popustila i ostvarila jednu od boljih uloga u svojoj karijeri, što potvrđuje i nominacija za Oscara.

McDonagh je putovao diljem zemlje kako bi osjetio duh Amerike

McDonagh je rođen u Londonu u irskoj obitelji i tijekom života nije imao previše konkretnog doticaja s američkom kulturom. Većinu svojih kazališnih djela smjestio je u Irsku, jer je smatrao da poznaje mentalitet ondašnjih ljudi.

Velika promjena u njegovom pristupu dogodila se dok je snimao Seven Psychopaths, kad je odlučio proputovati diljem Amerike, kako bi upoznao zemlju i njezine ljude. Djelić tog pristupa je vidljiv u Seven Psychopaths, no najviše se iskazuje upravo u Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, gdje je uspio obuhvatiti i prikazati duh malog gradića u Americi.