Svi pričaju o pijanistu koji je na posve jedinstven način odao počast žrtvama terorističkog napada u Parizu

Tijekom vikenda je posjetio sve lokacije napada i svugdje je odradio kratki nastup

FOTO: Twitter

Tijekom vikenda tisuće ljudi došlo je odati počast na lokacijama terorističkog napada koji se dogodio u petak navečer u Parizu, kad je ubijeno 129, a ranjeno više od 350 osoba. Među ožalošćenima bio je i tajanstveni pijanist koji je došao ispred kluba Bataclan, mjesta gdje je ubijeno najviše ljudi, i tamo na klaviru odsvirao vrlo dirljivu instrumentalu verziju pjesme “Imagine” Johna Lennona. Novinari Guardiana su kasnije uspjeli doći do ovog pijanista kako bi saznali što ga je motiviralo na ovaj nastup.

Riječ je o 34-godišnjem Nijemcu Davideu Martellu, koji nastupa pod umjetničkim imenom Klavierkunst. On se u petak navečer nalazio u gradu Konstanzu gdje je u lokalnom pubu gledao utakmicu između Francuske i Njemačke koja se igrala na Stade de France u predgrađu Pariza, jednoj od lokacija napada bombaša samoubojica. Kad je saznao što se dogodilo, odlučio je sjesti u auto i odvoziti sedam sati kako bi odao počast žrtvama. “Znao sam da moram nešto napraviti. Htio sam tim potresenim ljudima dati neki tračak nade”, rekao je za Guardian.

https://www.youtube.com/watch?v=ynsq5ms9lvI

Biciklom prevozio klavir

No Bataclan nije jedina lokacija gdje je nastupio. Tijekom vikenda Martello je, prevozeći svoj klavir biciklom, posjetio sve lokacije terorističkog napada i svugdje je odradio kratki improvizirani nastup. “Ne mogu vratiti one koji su nastradali, ali mogu svirati za sve ostale i time im dati snagu i inspiraciju, a to je ono što im sad najviše treba”, rekao je Klavierkunst kojemu ovo nije prvi put da se odlučio na ovakav potez.

Sličnu stvar je napravio u siječnju ispred redakcije Charlie Hebdoa, a prije toga je 2010. nastupio na trgu Taksim u Istanbulu, mjestu gdje se raznio bombaš samoubojica, a nekoliko godina kasnije nastupio je u Kijevu i Donjecku. Zbog svojih humanitarnih aktivnosti Europski parlament mu je dodijelio posebno priznanje za promicanje zajedničkih vrijednosti i doprinos europskoj suradnji.