Svi su ostali malo iznenađeni ovogodišnjim nominacijama za Tonya

Britanci su pomeli konkurenciju i dobili najviše nominacija za ovu kazališnu nagradu

FOTO: awonderlandofwords.com

Objavljene su nominacije za Tonyja. Kao što zasigurno znate, Tony je kazališna nagrada koja se dodijeljuje jednom godišnje najboljim brodvejskim predstava. Možda ova informacija nikad ne bi dospjela do našeg portala da se ove godine nije dogodilo nešto magično – po prvi put u povijesti dodijeljivanja Tonyja je glavnina nominacija (barem onih koje se broje – dramski program, režija, i glavne uloge) otišla preko Velike bare.

Visoka zapošljivost velikobritanskog kazališnog kadra osobito je evidentna u tehničkim područjima. Kostimograf i scenograf Bob Crowley osvojio je čak četiri nominacije za tri različite predstave, a oblikovatelj svjetla Paule Constable za svoj je rad predložen za dvije nominacije ove prestižne kazališne nagrade.

Drugačiji pristup kazalištu

Bilo bi nepravedno razloge tome tražiti u nedostaku talenta u SAD-u. Pravi se problem skriva u financijaskim rizicima kazališta koje funkcionira po nekakvom sasvim drugačijem ključu od našeg – nije dotirano. Produkcije su na njujorškim pozornicama postale toliko skupe da se naprosto ne isplati investirati u kazalište – jednostavnije je (i lukrativnije) uvesti već provjerena britanska rješenja koja su osim toga još i eksperimentalnije izvedbene naravi.

Nebitna nije niti različitost obrazazovnih sustava koji se bave mladim glumcima. Britanci za vrijeme svojih studija dobivaju mnogo više prostora za praktične vježbe u konkretnim kazalištima od Amerikanaca koji su poglavito usmjereni na filmsku glumu. I upravo je zbog toga Velika Britanija postala brodvejskom eksperimentalnom scenom.