Svi su presretni jer je DiCaprio konačno osvojio kipić, a mi vam donosimo sve uloge za koje je dosad bio nominiran

Mnogi misle da je taj popis mnogo duži nego što zapravo jest

Actor Leonardo DiCaprio accepts the award for Best Actor in,The Revenant  on stage at the 88th Oscars on February 28, 2016 in Hollywood, California. AFP PHOTO / MARK RALSTON / AFP / MARK RALSTON
FOTO: AFP

Kad ste gledali kako Leonardo DiCaprio satima puzi zaleđenom tundrom dok kino dvoranom odjekuju njegovi bolni uzdasi zasigurno ste pomisli: “Pa dajte čovjeku konačno tog Oscara.”. Istina, možda u Povratniku nismo gledali njegovu najbolju izvedbu ikad, ali čini se da su članovi Akamedije konačno shvatili da je došlo vrijeme da se nagradi ovog glumca, za kojeg mnogi misle da je rekorder po broju nominacija za Oscare.

No, Dicaprio sad konačno može odahnuti i prestati novinarima govoriti da nije važno koliko je puta bio nominiran (i koliko je puta potom kući otišao praznih ruku) jer Oscari ionako nisu nešto što ga zanima. Možda će čak uzeti kratku pauzu od snimanja i konačno se posvetiti zaštiti okoliša koju toliko gorljivo zagovara.

Bilo kako bilo, u nastavku slijedi lista filmova za koje Leonardo DiCaprio nije osvojio nagradu za koju tvrdi da ga nikad nije osobito zanimala, iako je za nju bio nekoliko puta nominiran.

1. What’s Eating Gilbert Grape

Leonardo je prvi put nominiran još daleke 1994. za ulogu u filmu What’s Eating Gilbert Grape. Tad je glumio uz bok Johnnyja Deppa utjelovivši lika koji je od njega iziskivao možda i najradikalniju transformaciju koju smo od njega ikad doživjeli.

Tad je, doduše, igrao još u maloj ligi pa je bio nominiran u kategoriji za najboljeg sporednog glumca. Pobijedio ga je Tommy Lee Jones.

2. Avijatičar

Avijatičar je Scorseseov film iz 2004. i proizvod vjerojatno najbolje suradnje koju je Leonardo ostvario s poznatiom redateljem. Igrao je genijalnog redatelja Howarda Hughesa koji se borio svijetu dokazati da može dominirati svemirom i poništiti zakone gravitacije i brzine, ali je u konačnici izgubio od Jamieja Foxa.

3. Krvavi dijamant

U pitanju je pustolovna drama Edwarda Zwicka iz 2006. godine, a naslov se odnosi na dijamante koji potječu iz zaraćenih afričkih država i prodaju se kako bi se financirali građanski ratovi.

Izgubio je od Foresta Whitakera.

4. Vuk s Wall Streeta

Pred dvije godine DiCaprio je bio nominiran za glavnu ulogu u još jednom Scorseseovom filmu, Vuku s Wall Streeta. I tad bi vjerojatno bio osvojio Oscara da film nije bio toliko kontroverzan. Prikazivao je, naime, svijet burzovnih mešetara u svjetlu koje se vjerojatno i nije osobito svidjelo najjačim sponzorima Akademije.

No, kad je te godine Matthew McConaughey osvojio Ocara za najbolju mušku ulogu cijeli je svijet pustio suzu u trenutku u kojem je McConaughey na putu do pozornice stao kako bi DiCapriju izrazio svoje žaljenje zbog toga što opet nije pobijedio. Leonardo se nasmiješio.

E, to je bio trenutak kad su i oni najokorjelili mrzitelji DiCaprijeve pojave shvatili da je u pitanju genijalan glumac. Čini se da je nakon toga i puzanje po tundri bilo dovoljno da ga dobije.

5. Dugi niz zanemarenih uloga

Priznajte, očekivali ste dulji popis. No uloge koje je Leonardo DiCaprio ostvario u nekim mnogo upečatljivijim filmovima od ovih koje smo nabrojali, Akademija nažalost nije prepoznala. Važno da mi jesmo.

U nastavku možete pogledati izbor najupečatljivijih uloga Leonarda DiCaprija.

https://www.youtube.com/watch?v=zCy5WQ9S4c0

https://www.youtube.com/watch?v=eUdM9vrCbow