Svijet je odahnuo nakon što se pročulo da je velik dio antičke Palmire ipak ostao netaknut

Stigli su prvi izvještaji s terena i čini se da stanje nije toliko grozno

A screengrab made on March 27, 2016 from pictures shot by a Russian drone and released by the All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company (VGRTK) shows a part of the ancient city of Palmyra, recaptured by Syrian troops from the Islamic state. / AFP / VGRTK AND AFP / - /  - Ukraine OUT - Russia OUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VGRTK /" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

Pojavile su se prve fotografije antičkog grada Palmire nakon što je sirijska vojska ovaj vikend oslobodila spomenuti grad koji se 10 mjeseci nalazio u rukama ISIS-a. Potvrđeno je da je velik dio tog grada devastiran, ali zahvaljujući tim fotografijama saznali smo i da su neki vrlo važni lokaliteti još uvijek neoštećeni.

Terorističkim napadima odoljeli su tako, primjerice, agora i slavni rimski amfiteatar, dok su u potpunosti uništeni Belov hram i Slavoluk pobjede. Maamoun Abdelkarim, glavni čovjek kad je u pitanju sirijska baština, rekao je da se očekivalo najgore, ali da se čini da je krajolik, generalno, još uvijek u dobrom stanju.

Poručio je i da se u narednim danima priprema arheološka ekspedicija s ciljem utvrđivanja štete i pozvao je svijet da pomogne pri rekonstrukciji uništenih hramova i Slavoluka pobjede. “Poslat ćemo teoristima poruku da se naša povijest ne može izbrisati bez obzira na to što se događalo i da nećemo besposleno sjediti i žalovati za ruševinama”, rekao je.

Belov hram prije i nakon uništenja
Belov hram prije i nakon uništenja AFP

Vojnici su bili presretni kad su ušli u grad

Izvještaji s terena govore da su sirijski vojnici bili presretni kad su shvatili da je velik dio grada Palmire još uvijek neoštećen. “Toliko smo se bojali da ćemo nakon što zauzmemo Palmiru zateći potpuno uništen grad”, rekao je jedan od njih. “Bojali smo se čak i razgledati grad… ali kad smo konačno ušli u njega, odahnuli smo”, dodao je drugi.

Ostaci arheološkog muzeja
Ostaci arheološkog muzeja AFP

Nakon što su sirijski vojnici, pripadnici policije i ruski borci konačno ušli u grad, kad su iz njega protjerali pripadnike terorističke skupine ISIS, oduševili su se zatečenim stanjem. Navodno je njihovo veselje bilo beskrajno bez obzira na činjenicu što su se kretali područjem za koje su sumnjali da je minirano.

Sirijski vojnici snimljeni nakon oslodođenja Palmire
Sirijski vojnici snimljeni nakon oslodođenja Palmire AFP

Moderni dio grada, u kojem je prije rata živjelo više od 70.000 ljudi, nažalost nije imao toliko sreće. Veći dio grada uništen je, naime, za vrijeme višednevnih borbi sirijske vojske i pripadnika ISIS-a.

10-mjesečna borba za grad

ISIS je Palmiru, inače, osvojio u svibnju prošle godine. Cijele svijet digao se tad odmah na noge jer se u tom gradu nalaze najočuvanije antičke ruševine na svijetu. Teoristi su ubrzo uništili dva važna hrana i Slavoluk pobjede, pljačkali su grobove, a amfiteatar je korište nako scenografija pred kojom su vršene egzekucije. Jedna od žrtvi bio je i arheolog koji se više od 40 godina brinuo za ruševine.

Rimski amfiteatar u Palmiri još uvijek je čitav
Rimski amfiteatar u Palmiri još uvijek je čitav AFP

Sirijska vojska vratila je Palmiru pod svoju vlast prošle subote. “U Palmiru smo vratili stabilnost i sigurnost, a uspostavili smo i potpuno kontrolu nad okolnim područjima grada”, poručeno je ovaj vikend iz sirijske vojske.

Državna televizija izviješćuje pak da pripadnici oružuanih snaga rade na tome da se područje očisti od mina koje su militanti posijali kako u antičkom, tako i u modernom dijelu Palmire prije no što su bili prisiljeni na bijeg.