Svjetski kolekcionari su u blagoj panici, upravo je otkriveno da je Sotheby's prodao krivotvorinu za 10 milijuna dolara

Stručnjaci upozoravaju na vrlo talentiranog krivotvoritelja

FOTO: Galerija Weiss

Slika koju je Sotheby’s 2011. godine prodao nepoznatom kupcu za 10,6 milijuna dolara upravo je proglašena krivotvorinom, piše Financial Times. Kolekcionari diljem svijeta sada su u blagoj panici, jer na tržištu očito postoji neki prilično uspješan krivotvoritelj, koji je uspio prevariti čak i vrhunsku aukcijsku kuću popit Sotheby’sa.

Slika, za koju se vjerovalo da je djelo nizozemskog umjetnika Fransa Halsa, nakon pet godina vraćena je aukcijskoj kući, nakon što je otkriveno da je u vezi s još jednom mogućom krivotvorinom. Skandal zapravo seže na početak ove godine. Sve je počelo u ožujku kad je slika njemačkog umjetnika Lucasa Cranacha zaplijenjena od francuskih vlasti na jednoj izložbi na jugu Francuske.

Još najmanje 25 krivotvorina

Slika naziva Venus datira iz 1531. te je prodana u Londonu za 6 milijuna funti, no sada je završila na procjeni u Louvreu i vjeruje se da je krivotvorina. Kada je Sotheby’s shvatio da je sliku Fransa Halsa dobavio Mark Weiss, isti čovjek koji je isporučio i francusku sliku, djelo je vraćeno u aukcijsku kuću gdje su stručnjaci testom pigmentacije zaključili da se bez sumnje radi o krivotvorini.

Iz Sotheby’sa poručuju da su vratili novac kupcu, a vjeruje se da će tužiti Weissa za povrat milijuna. Britanski kolekcionar Bob Haboldt ovaj događaj u medijima je nazvao “najvećim skandalom u umjetnosti ikad”. Naime, u međuvremenu se pojavila ozbiljna sumnja da na tržištu postoji najmanje 25 drugih lažnih vrijednih djela, što bi investitore moglo koštati više od 200 milijuna eura.