Talijanska La Scala sezonu otvara ruskom operom s ruskim umjetnicima: 'Nismo za lov na vještice'

Operna kuća ranije je zabranila nastup ruskom dirigentu Gergijevu, jer nije osudio rat

Vienna's State Opera director Dominique Meyer poses for a picture prior to a concert at a stairway of the State Opera in Vienna, Austria on June 8, 2020. - Concert houses in Vienna reopened their doors the last weekend for limited audiences after being completely closed due to the new coronavirus lockdown. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
FOTO: AFP

Talijanska operna kuća La Scala otvorit će novu sezonu izvedbom “Borisa Godunova”, ruske opere koju će izvesti ruski umjetnici i neće biti kulturnog bojkota unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu. “Nisam za lov na vještice ni za izbacivanje ruskih djela”, rekao je novinarima Dominique Meyer, umjetnički direktor kazališta.

“Ne skrivam se dok čitam (ruskog pisca Aleksandra) Puškina“, rekao je Meyer i dodao kako je odluka o izboru opere donesena prije nekoliko godina.

Ruski operni pjevači, bas Ildar Abdrazakov i sopranistica Anna Denisova igrat će glavne uloge u operi “Boris Godunov” koju je napisao Modest Musorgski.

La Scala zabranila nastup ruskom dirigentu

Početak nove sezone u La Scali početkom prosinca jedan je od najvažnijih talijanskih kulturnih događaja. Neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, kazalište sa sjedištem u Milanu priopćilo je da ruski dirigent Valerij Gergijev neće nastupati u La Scali jer nije osudio rat.

Na pitanje novinara koja je razlika u usporedbi sa slučajem Gergijev, Meyer je rekao da La Scala ruskog dirigenta praktički smatra političarom. “On je neka vrsta ruskog ministra kulture. Ostali umjetnici su u drugačijem položaju: dobivaju nagrade i priznanja, ali to ih ne čini pristašama rata”, poručio je.

U La Scali će se izvesti više od 200 predstava u sezoni 2022./2023. koja počinje 7. prosinca.