Teatar &td je za kraj listopada pripremio kazališnu poslasticu

Vidićevu dramu Posljednji dani mira režirat će Dora Ruždjak Podolski

FOTO: Ino Zeljak/Teatar &td

Posljednji dani mira, drama jednog od najvećih hrvatskih pisaca srednje generacije Ivana Vidića, relativizira odnos istine i laži, zahtijevajući gotovo bunuelovsko tretiranje prostora i vremena, u čijem procjepu se naziru nagovještaji postapokalipse i potreba za novim uspostavljanjem ravnoteže i smisla. Najnoviju predstavi Teatra &td režirat će Dora Ruždjak Podolski dok će u njoj igrati Dubravka Ostojić i Nataša Kopeč. Premijerna izvedba predstave Posljednji dani mira zakazana je za 30. listopada.

Maštovit, strastven, domišljat, beskompromisan, ironičan i uzbudljiv, Vidićev predložak ocrtava raspadnuti svijet u junakinjama i oko njih , čitavo vrijeme poigravajući se gledateljevim očištem te upućujući publiku na aktivno sudjelovanje u dramskoj igri i razotkrivanju slojeva zbiljskog i usanjanog. Duboko zadirući u kompleksnu prirodu ženske duše, ovaj komad nastavlja se na Vidićevo iskristalizirano i profilirano tkanje ženskih lica, kakvo nailazimo u Velikoj Tildi i Groznici.

Ženska priča

Na idiličnom mjestu pokraj mora, sa zaleđem od gustog zelenila, nalazi se osamljena kuća s restoranom. Gazdarica, žena srednjih godina, oglasila je da traži sezonsku radnicu, konobaricu, i na njen oglas se javila mlada djevojka.

Gazdarica i konobarica su na prvi pogled zadovoljne jedna drugom, dobro se slažu i sasvim su si ugodno društvo. Ljeto je, početak turističke sezone, ali nema gostiju, u njihov restoran ne dolazi nitko. Razlog leži u tome što je restoran smješten na zabačenom, posve nepristupačnom mjestu – nalazi se u srcu gotovo neprohodnog labirinta.

Gazdarica je učinila gotovo sve da bi mjesto na kojem se nalazi ostalo potpuno nepristupačno; konobarica, savladavši tajanstveni labirint odmah po dolasku, stigla je ovdje da bi dobila odgovore na pitanja koja je progone gotovo čitav život.

Njihove naravi, prošlost i priče koje pripovijedaju jedna drugoj, razotkrivaju pravu prirodu labirinta u kojem se nalaze. Njihove sudbine su povezane – tu su da se zajedno odupru zvijeri u labirintu, opasnostima koje prijete njihovim dušama i da zajedno pronađu izlaz.