Tehnički je kraj kazališne sezone, ali ova 4 naslova možete gledati na ljeto

Na kazališnim festivalima i ovo ćemo ljeto gledati premijere

FOTO: PIXSELL

Zadnje spuštanje zastora svake je sezone iznova čin koji svakom entuzijastičnom kazalištarcu izmami barem jedan tihi jecaj. Upozoravam vas, taj trenutak u kojem ćemo se oprostiti od naših omiljenih aktera samo što nije došao.

No, u cijeloj ovoj priči postoje i dobre vijesti. Formalni kraj sezone nikako ne znači da se sa svojim omiljenim kazališnim protagonistima nećemo družiti i tokom ljeta.

1. Bojan Navojec – Teatar Exit, predstava “Nas dva i ja”, Muzej za umjetnost i obrt, 21. srpnja

Bojan Navojec jedan je od naših omiljenijih glumaca. On se ovog ljeta odlučio priključiti novom autorskom projektu dobro uigrane ekipe našeg najpoznatijeg nezavisnog kazališta.

Ansambl kojem se za potrebe predstave “Nas dva i ja” Bojan priključio i ovaj će put na sebi svojstven način ispričati priču jednog seksualnog devijanta fokusirajući se na disfunkcionalni odnos dvojice muškaraca i jedne žene.

2. Olja Lozica – Splitsko ljeto, predstava Nevidljivi grad”, Duplančića dvori, 21. srpnja

Govorimo redateljici čiji je kazališni rukopis dobio kultni status. Ovo je ljeto za Split pripremila zanimljiv dramski kolaž čija će ambijentalnost zasigurno ponuditi nove načine čitanja politike identiteta.

No, ono što u ovoj splitskoj priči zapravo začuđuje je činjenica da je naslov koji režira Lozica jedini premijerni koji će biti prikazan za trajanja čitavih Igara. Festival koji je obično oduševljavao svojim brojnim premijerama ove je godine zapao u tolike financijske probleme da je u zadnji čas morao otkazati suradnju proslavljenom ruskom redatelju Aleksandru Ogarjovu.

3. Ivica Buljan – Dubrovačke ljetne igre, predstava “Elementarne čestice”, plaža Kupari, 21. srpnja

Houllebecq je svoju dramu zamislio kao kompleksnu studiju ljubavi. Naše su je vlasti prvo skidale s programa da bi je potom na isti vratile. Zanima li vas zašto ova predstava predstavlja toliki sigurnosni problem, nemojte je propustiti.

Jedini problem na koji biste pritom mogli naići je sljedeći: toj predstavi u službenom programu Dubrovačkih ljetnih igara još uvijek nema nikakvog traga, a informacije koje povremeno kapaju u javnost toliko su dvosmislene da se ne bih nimalo začudio da je datum do kojeg sam ja došao još uvijek podložan promjenama.

4. Borna Vujčić – Kazalište Ulysses, predstava “Pečat”, Veliki Brijun, 27. srpnja

Ovo je autor za koje vjerojatno dosad još niste čuli, ali upravo ga to čini krajnje zanimljivim. Teatar Rade Šerbedžije odlučio je ovom mladom dramaturgu dati priliku da za jubilarno 15 izdanje Ulyssesa postavi komad koji je sam autor opisao kao hommage ne samo obljetnici Ulyssesa, nego i 10. obljetnici smrti njegova oca i osnivača teatra Borislava Vujčića.

Cijeli je projekt, inače, produkt mladih ljudi s Akademije dramske umjetnosti.