Telegramov Dino Staničić proglašen najboljim novim filmskim kritičarom 2023. godine po mišljenju struke

Godišnju nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara donijeli su mu tekstovi koje objavljuje na portalu Telegram.hr od početka 2022.

FOTO: Sven Knechtl

Dino Staničić, stalni autor u Telegramovoj rubrici kulture, dobitnik je godišnje nagrade Vladimir Vuković za najboljeg novog filmskog kritičara u 2023. godini koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

Staničiću su titulu donijele sugestivne, slojevito argumentirane i stilski artikulirane interpretacije suvremenih filmova koje objavljuje na portalu Telegram.hr od početka 2022.

Istančane analize

Ne privilegirajući igrani film pred dokumentarcem a komercijalni pred umjetničkim i obrnuto, Staničić pokazuje panoramsku upućenost u suvremenu svjetsku kinematografiju, pronicavost u kompariranju filmskih i književnih tekstova, te dobro poznavanje filmske povijesti, stoji u obrazloženju selekcijske komisije koju su činili Janko Heidl, Krešimir Košutić i Diana Nenadić.

Osim istančanim analizama narativnih, fabularnih i formalno-stilskih sastavnica filmova, Staničićeve kritike jednako se posvećuju osvjetljavanju njihova kinematografskog i socio-kulturnog konteksta, jasno izražavaju odnos i prema izvanfilmskoj stvarnosti i prema njezinim fikcionalnim odrazima, tražeći i podupirući u svakom pojedinačnom filmskom djelu njegove humanističke vrijednosti, mišljenje je prosudbenog povjerenstva.