Telegramov izbor apsolutno najboljih događanja na današnjoj Noći knjiga

U zaista bogatom programu diljem zemlje nekoliko preporuka nije naodmet

Večerašnja noć je Noć knjige, a počinje prije nego što padne kasni mrak, za svega nekoliko sati, već oko 17 h popodne na različitim lokacijama u Hrvatskoj. Svjetski dan knjige globalno se obilježava na današnji dan, 23. travnja, od 1995. godine, i to prema odluci Glavne skupštine UNESCO-a. Datum je simbolički odabran jer su davne 1616. na taj dan umrli veliki, legendarni pisci – Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a tijekom stoljeća 23. travnja su se također rađali ili umirali mnogi značajni književnici – Vladimir Nabokov, Manuel Mejia Vallejo, Maurice Druon, K. Laxness i Joseph Pla. K tome, na jučerašnji dan, 22. travnja, obilježava se Dan hrvatske knjige, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. dovršio svoje kapitalno djelo – epski spjev “Judita”.

I dok se knjigama i pisanju dostojanstveno odaje počast danju, srdačno ih se slavi, naravno, noću, pa tako Noć knjige pored Hrvatske obilježavaju i SAD, Velika Britanija, Irska… U Hrvatskoj se Noć knjige održava od 2012. godine, a u Sloveniji i Crnoj Gori od 2014. Događanja povodom Noći knjige odvijaju se doslovno posvuda po Hrvatskoj, u knjižnicama, kulturnim centrima i udruženjima u malim i velikim gradovima i selima, pa je možda najbolje da na web-stranicama Noći knjige prođete kroz program po lokacijama dok još stignete. Kako bismo vam bar malo olakšali izbor, preporučit ćemo vam nekoliko zbivanja koja su nama zapela za oko, pa ćemo se i mi zaletjeti ako stignemo.

Sven Popović

U Domu za odgoj djece i mladeži u novozagrebačkom naselju Dugave (Ulica Sv. Mateja 70a), u 19 h nastupit će mladi pisac Sven Popović, o čijem smo radu već pisali, i predstaviti svoju debitantsku knjigu, zbirku priča “Nebo u kaljuži”, vrlo hvaljenu još od objavljivanja. Posjetitelji će s Popovićem moći neobavezno razgovarati o njegovom pisanju i literarnim preferencijama, a on će pročitati i par priča iz zbirke. U druženju sa čitateljima pridružit će mu se Goran Subašić, svjetski putnik i pisac u nastajanju, koji će nakon Svenovog nastupa održati putopisno predavanje o Africi prikazivanjem fotografija i čitanjem svojih zapisa.

Marija Jurić Zagorka

Na posve drugom kraju grada, u samom njegovom središtu, na adresi Dolac 8 Centra za ženske studije, u 18 h će se održati predstavljanje knjige Ide Ograjšek Gorenjak “Opasne iluzije: Rodni stereotipi u međuratnoj Jugoslaviji”, koje je dio ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti. Predavanja se, inače, održavaju svaki treći četvrtak u mjesecu, pa su se ove godine lijepo poklopila s Noći knjige. Knjiga predstavlja značajan doprinos istraživanjima rodne i ženske povijesti u Hrvatskoj, dosad zanemarenim temama u hrvatskoj historiografiji. Autorica obrađuje širok raspon problema, primjerice utjecaj Prvoga svjetskog rata na položaj žena, razvoj ženskog pokreta u Hrvatskoj i drugim dijelovima međuratne Jugoslavije, borbu za pravo glasa, pravni položaj žena, razvoj ženskog tiska te otvara brojna pitanja i stvara podlogu za nova istraživanja. Knjigu će promovirati sama autorica, te Suzana Leček i Božena Vranješ Šoljan, uz moderaciju Sandre Prlende.

Ugodno čitanje!

Napokon, izdvajamo i program u novootvorenoj Kući ljudskih prava na Selskoj cesti 112c, također u Zagrebu, gdje će se održati predstavljanje knjižnice Kuće, “Ranko Helebrant”, i akcija učlanjenja u nju. Bit će tu i književno-publicistička tribina “Nezavisna i neizvjesna nova časopisna produkcija”, na kojoj će sudjelovati Marija Ćaćić, glavna urednica časopisa Zarez, sa suradnicima; Mario Kikaš, glavni urednik časopisa RAD, te Nikola Mokrović, član redakcije časopisa 11 teza. Diskusiju će moderirati Đino Đivanović i Milana Romić, a uz raspravu posjetitelji će moći pogledati izložbu fotografija “Lov na svjetlo – snovima po prirodi” Siniše Almaša i Tige Borga.

Duga je Noć knjige i skriva za svakoga ponešto. Ugodno čitanje!