Teoretičar Günter Berghaus sutra u MSU drži bitno predavanje o kazalištu Bauhausa i ne bi ga trebali propustiti

Predavanje se održava u dvorani Gorgona u četvrtak, 11. lipnja u 18 h

FOTO: www.deconcrete.org

U dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti sutra će se, u četvrtak 11. lipnja u 18 h, održati predavanje Güntera Berghausa, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za kazalište Bauhausa, futurizam i povijesne avangarde općenito. Predavanje se zbiva u sklopu programa velike tekuće izložbe ‘Bauhaus: umrežavanje ideja i prakse‘, o kojoj smo već iscrpno pisali. Događanje će započeti projekcijom intrigantnog dokumentarnog filma ‘Oskar Schlemmer: Gestualni ples’ (1986.) u trajanju od 15 min i produkciji Odsjeka drame Sveučilišta Bristol. U prvom dijelu ovog dokumentanog filma govori se o Bauhausu, kazališnoj radionici i načinu rada Oskara Schlemmera; u drugom dijelu rekonstruirano je njegovo plesno kazalište prema scenografskim skicama samog autora.

U prvom razdoblju djelovanja Bauhausa u Weimaru školu je vodila skupina umjetnika čiji se umjetnički program zasnivao na ekspresionisitičikim načelima. Između 1923. i 1925. godine, napuštaju to naslijeđe i nadomještaju ga znatno racionalnijim konceptima. Kada je 1925. Bauhaus preselio u Dessau, nastupilo je razdoblje tehnologije i estetike materijala, koje se poklopilo s općim trendom Nove objektivnosti u umjetnosti tog vremena. Novi program Bauhausa podučavao je studente analizi elementarnih komponenti umjetničkih oblika i vrsti, razumijevanju njihovih materijalnih karakteristika i razvijanju novih estetskih formi koje su uslijedile iz toga.

Insert iz filma 'Oskar Schlemmer: Gestualni ples'
Insert iz filma ‘Oskar Schlemmer: Gestualni ples’ www.msu.hr

Teorijska istraživanja uvijek su kombinirana s praktičnim eksperimentima. Nakon dekonstrukcije umjetničkog djela i njegova razlaganja na sastavne dijelove, osnovni oblici iskorišteni su za konstrukciju novog umjetničkog djela. Günter Berghaus u svom će predavanju govoriti o temeljnim ciljevima i načelima Bauhausa i njihovoj primjeni u kazališnoj radionici koju je vodio Oskar Schlemmer. Također propituje niz kazališnih predstava koje su izvodili studenti Bauhausa i istražuje kako su ti eksperimenti utjecali na reformatore kazališta u 20. stoljeću. Predavanje je na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

Oskar Schlemmer
Oskar Schlemmer

Autor mnogih knjiga i stručnjak za povijesne avangarde

Günter Berghaus je viši znanstveni istraživač na Sveučilištu Bristol, gostujući profesor na Sveučilištu Brown, Providence/RI and i Državnom sveučilištu Rio de Janeiro. Organizator je nekoliko velikih međunarodnih konferencija. Za svoja istraživanja dobitnik je nekoliko nagrada: Polish Academy of Sciences; German Research Foundation; Italian Ministry of Culture; the British Academy i Brazilian Ministry of Education.

Günter Berghaus
Günter Berghaus

Objavio je 20 knjiga o različitim problemima kazališta i dramskih umjetnosti, povijesti umjetnosti i kulturnih politika, među kojima su najvažnije: ‘Theatre and Film in Exile’ (1989.), ‘Fascism and Theatre’ (1996.), ‘Futurism and Politics’ (1996.), ‘Italian Futurist Theatre’ (1998.), ‘On Ritual’ (1998.), ‘International Futurism in the Arts and Literature’ (2000.), ‘Avant-garde Performance: Live Events and Electronic Technologies’ (2005.), ‘Theatre, Performance and the Historical Avant-garde’ (2005.), ‘F. T. Marinetti: Selected Writings’ (2006.), ‘Futurism and the Technological Imagination’ (2009).

U posljednje vrijeme fokus Berghausova zanimanja je na futurizmu; trenutno je urednik ‘International Yearbook of Futurism Studies, Handbook of International Futurism ‘i ‘International Futurism 1945-2015: A Bibliographic Handbook’. Telegram će iskoristiti priliku da intervjuira g. Berghausa i sa njim porazgovara o svim tim zanimljivim temama, s naglaskom upravo na kazalište Bauhausa te općenito na odnos teatra i ideologije u graničnim povijesnim razdobljima.

Izvor: Muzej suvremene umjetnosti