Nekad je nužno odabrati stranu
FOTO: screenshot / Hulu

The Handmaid's Tale je rasturila na Emmyjima, ovo je sve što trebate znati o seriji

Ako je još niste gledali, možda vas uvjeri naš mali vodič

The Handmaid's Tale je rasturila na Emmyjima, ovo je sve što trebate znati o seriji

Ako je još niste gledali, možda vas uvjeri naš mali vodič

FOTO: screenshot / Hulu

The Handmaid’s Tale ovog je vikenda bila najnagrađivanija serija na dodjeli Emmyja, s 13 nominacija i 8 osvojenih nagrada. Još važnije, postala je prva streamana serija u povijesti koja je osvojila Emmy za dramsku seriju.

Distribuira je online servis Hulu, a neke od ključnih nagrada koje je osvojila, osim one za najbolju dramsku seriju, su ona za najbolju glumicu (Elisabeth Moss), najboljeg scenarista (Bruce Miller) i najbolju redateljicu (Reed Morano).

Ako kojim slučajem još uvijek niste pogledali jednu od najboljih serija godine, čija je druga sezona najavljena za 2018. (još se ne zna datum), možda vas uvjeri ovaj naš mali vodič.

1. Osim gomile Emmyja, ima senzacionalne kritike

https://www.youtube.com/watch?v=rk6I7lVb074

Serija je ovog vikenda, osim Emmyja za najbolju dramsku seriju, najbolju glumicu, najboljeg scenarista i najbolju redateljicu, osvojila i nagradu za najbolju sporednu glumicu (Ann Dowd), najbolju gostujuću glumicu (Alexis Bledel, zvijezdu Gilmorica), najbolji produkcijski dizajn modernog ili fantastičnog sadržaja te najbolju fotografiju za single-camera seriju. Reed Morano koja je režirala pilot epizodu Handmaid’s Tale prva je redateljica koja je osvojila Emmy unazad 22 godine. Kritičari su oduševljeni serijom; ima dosta nevjerojatnih 99 posto pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes.

2. O čemu se zapravo radi u seriji

https://www.youtube.com/watch?v=PJTonrzXTJs&t=2s

Handmaid’s Tale je vrlo vividna adaptacija distopijskog romana Margaret Atwood. Radnja je smještena u blisku budućnost na sjeveroistoku SAD-a i prati totalitarističko kršćansko društvo koje je odbacilo poveznice s američkom vladom i osnovalo svoju republiku koju zovu Gilead. Jedna od ključnih značajki tog društva je potpuna potlačenost žena koje služe kao konkubine i sluge svojim patrijarsima unutar tog totalitarnog sistema gdje ženska prava zapravo ne postoje. Offred (Elisabeth Moss) je jedna od preostalih plodnih žena prisiljenih na seksualno ropstvo kako bi rodila djecu u posljednjem očajničkom pokušaju da se svijet, u kojem se iz nekog razloga gotovo više uopće ne rađaju djeca, spasi od propasti, u što vjeruje to skučeno društvo.

3. Ovo nije prva adaptacija hit romana

Osim u trenutno popularnoj seriji, roman je dosad već adaptiran nekoliko puta, u filmu, kazališnim predstavama pa i u baletu i operi. Jedna od poznatijih verzija je film iz 1990. u kojem je glavnu ulogu trebala glumiti Sigourney Weaver, između snimanja drugog dijela Ghostbustersa i Aliena 3. Obzirom da je Weaver u tom periodu bila trudna, zamijenila ju je Natasha Richardson, a partneri su joj bili Faye Dunaway i Robert Duvall.

4. Autorica se pojavljuje u prvoj epizodi

Cameo uloga Margaret Atwood, autorice romana po kojem je Handsman’s Tale serija nastala, mala je ali dovoljno nasilna da bude zamijećena. Atwood u prvoj epizodi glumi jednu od Teta, odnosno Aunts. To su žene iz posebne klase koje se brinu o sluškinjama, odnosno plodnim ženama. Zapravo, osnovni zadatak im je isprati im mozak, a kasnije ih držati pod kontrolom, pazeći da su poslušne i s idejama novog društva kako bi postale handmaids iliti sluškinje. Upravo autorica romana po kojem je serija nastala ispljuska Offred kako bi je natjerala da se prilagodi novonastalom društvu.

5. Sva imena sluškinja počinju s ‘Of’. Zašto?

Svim sluškinjama su dodijeljena imena koja počinu s “Of”, no to nije bez razloga i uklapa se u priču Margaret Atwood o potlačenosti žena u novom društvu. Naime, taj “Of” se na hrvatski može prevesti u “Od” i označava pripadnost određenom muškarcu. Pa je tako glavna protagonistkinja Offred zapravo vlasništvo Freda, a njezino ime se može prevesti kao Od-Freda, kojem u tom bizarnom društvu pripada kao vlasništvo.

6. Zašto nose crveno?

https://www.youtube.com/watch?v=kZ5BZTeE4B4&t=206s

Vjerojatno najupečatljiviji vizualni element serije je to što sve sluškinje nose crvene halje. To nije slučajno. Naime, u očima režima prezentiranog u seriji, sluškinje nisu ništa više nego hodajuće maternice. Ne smatraju ih ženama, čak ni ljudima, nego samo kao sredstvo za razmnožavanje, a crvena boja označava taj njihov status.

7. Odlično su razrađeni sporedni likovi

https://www.youtube.com/watch?v=OK1VTB-OvDw&t=120s

Originalni roman Margaret Atwood prikazuje cijelu priču iz perspektive Offred pa čitatelji doživljavaju ostale likove samo iz njezine perspektive. Serija si je dala tu slobodu da opsežnije razradi sporedne likove i ozbiljnije ih uklopi u cijelu priču, pa su razradili i malo kompleksniji seting koji nije opisan u romanu (primjerice, lik Janine, jedne od sluškinja, u romanu nije toliko buntovna te nije ostala bez oka). Obzirom da je najavljena druga sezona serije, možemo očekivati da će se u budućim epizodama svijet sporednih likova još više proširiti, a međusobni odnosi među njima dodatno zakomplicirati.