Nekad je nužno odabrati stranu

The Shape of Water je totalno rasturio; osvojio je 13 nominacija za Oscara. Izvukli smo par stvari o filmu

Film Guillerma del Tora već je osvojio dva Zlatna globusa

FOTO: Screenshot

Jučer je na Beverly Hillsu u Samuel Goldwyn Theateru održana ceremonija proglašenja svih filmova koji su zaradili nominacije za ovogodišnju dodjelu Oscara. Veliko iznenađenje ove godine je The Shape of Water, novi film meksičkog redatelja Guillerma del Tora, koji je zaradio trinaest nominacija.

Iznenađenje je utoliko veće jer se radi o fantasy filmu, žanru koji tradicionalno ne prolaze pretjerano dobro kod žirija Američke filmske akademije, ako izuzmemo trilogiju Gospodara prstenova koja je sa svoja tri filma osvojila ukupno sedamnaest Oscara. No čini se da je Američka filmska akademija napokon prepoznala del Torov upečatljivi vizualni i redateljski izričaj.

Del Toro je nadmašio očite favorite

S trinaest nominacija, Guillermo del Toro je svojim filmom u drugom planu ostavio filmove i redatelje kojima su kritičari predviđali mnoge nominacije i nagrade. Tako je iza The Shape of Water na drugom mjestu po broju nominacija zaostao Three Billboards Outside Ebbing, Missouri redatelja Martina McDonagha sa isto tako impresivnih devet nominacija.

Odmah iza njega je, s gotovo upola manje nominacija od The Shape of Water, je vizualno upečatljiva ratna drama Christophera Nolana Dunkirk, koja je zaradila sedam nominacija. Sva tri spomenuta filma nominirana su za Oscara u kategoriji za najbolji film.

Fantastična drama u doba Hladnog rata

Radnja filma odvija se u Baltimoreu za vrijeme Hladnoga rata i prati nijemu ženu Elisu Esposito (koju glumi Sally Hawkins), koja radi u tajnom i vrlo strogo čuvanom američkom vladinom postrojenju. Elisa je ostala nijema nakon ozbiljne ozljede vrata još dok je bila dijeta, a sada živi praktički u izolaciji komunicirajući znakovnim jezikom i ništa joj se zanimljivo ne događa u životu.

No, život joj se u potpunosti promijeni kada joj kolegica Zelda (Octavia Spencer) otkrije da vlada skriva veliku tajnu u laboratoriju u kojem rade. Elisa zajedno sa Zeldom otkriva da je vlada zatočila dotad neviđeno podvodno čovjekoliko biće nad kojim vrše eksperimente. Elisa uspijeva uspostaviti posebnu vezu s amfibijskim humanoidom, dapače, zaljube se jedno u drugo.

Impresivna glumačka ekipa

Čini se da kritičari ne mogu dovoljno nahvaliti Sally Hawkins u glavnoj ulozi Elise Esposito. Praktički ne postoji recenzija filma u kojoj kritičari ne ističu njezinu vrhunsku glumačku izvedbu. Pred njom je očito bio izuzetno zahtjevan zadatak, lako je pretpostaviti da je teško gledateljima kvalitetno prenijeti karakter lika koji ne govori, nego prenosi svoje emocije samo facijalnim ekspresijama i govorom tijela.

U ulozi amfibijskog bića s kojim Elisa uspostavi poseban odnos, našao se ponovno del Torov miljenik Doug Jones. Dosad je u oba del Torova nastavka Hellboya glumio također amfibijsko biće Aba Sapiena, ali i Anđela smrti, bizarno krilato biće s očima na krilima. Doug Jones također je glumio fauna te blijedog čovjeka s očima na dlanovima u del Torovom Panovom labirintu.

U sporednim ulogama pojavljuju se Michael Shannon, koji ima dvije nominacije za Oscara za sporedne uloge u filmovima Nocturnal Animals i Revolutionary Road, te Richard Jenkins koji je nominiran za Oscara za ulogu u The Visitor. Jenkins je i ove godine u konkurenciji za osvajanje zlatnog kipića za sporednu ulogu, obzirom da je nominiran za ulogu u The Shape of Water.

I dosta nagrada

Zlatni globusi su, nakon Oscara, druga najprestižnija filmska nagrada. Praksa je u dosadašnjim godinama pokazala da su dobitnici Zlatnih globusa ujedno i najizgledniji kandidati za osvajanje prestižnog zlatnog kipića. Ova godina potvrđuje to pravilo.

Ove godine Zlatni globusi dodijeljeni su 7. siječnja, a The Shape of Water zaradio je sedam nominacija, više od svih ostalih filmova u konkurenciji. Naposlijetku je osvojio dva Zlatna globusa, one za najboljeg redatelja (Guillermo del Toro) i najbolju originalnu glazbu (Alexandre Desplat).

Devedeseta dodjela Oscara održat će se u holivudskom Dolby Theatreu 4. ožujka kad ćemo saznati sve dobitnike. The Shape of Water u našim kinima počinje se prikazivati od 1. veljače.