Tidal je u ozbiljnim problemima. Ako ne podignu prihode morat će se odreći muzike Beyonce i ostalih osnivača

Vlasnik prava na muziku koju je stvarala suvlasnica drži Sony i nije zadovoljan

NEW YORK, NY - MARCH 30: (L-R) Usher, Rihanna, Nicki Minaj, Madonna, Deadmau5, Kanye West, JAY Z, and J. Cole onstage at the Tidal launch event #TIDALforALL at Skylight at Moynihan Station on March 30, 2015 in New York City.   Jamie McCarthy/Getty Images for Roc Nation/AFP
FOTO: AFP

I baš kad čovjek pomisli da Jay Z i Beyonce vladaju svijetom dođe Sony i pokaže im tko je car. Prema navodima jednog uglednog poslovnog časopisa ta je firma izuzetno nesretna znog Tidalovih nedostataka i sada prijeti da će s te glazbene platforme povući glazbu svih svojih izvođača, uključujući i onu popularne glazbene dive Beyonce (koja je usput i Tidalova suvlasnica).

Neimenovani, ali u ovu priču dobro upućeni, izvori uvjereni su da se radi o slijedećoj stvari: Sony i Tidal (čitaj Jay Z) zasad još nisu potpisali ugovor o pravu na streaming glazbenih sadržaja kojih je ova velika izdavačka kuća vlasnik jer Sony navodno od Tidala potražuje višemilijunske predujme kako bi tom poduzeću prepustio tražena prava. I dok su se preostala dva velika izdavača, Universal i Warner, uspjela dogovoriti s Tidalom, čini se da su Jayevi džepovi ipak preplitki za Sonyjeve apetite.

U slučaju da Jay Z ne uspije prikupiti sredstva kojima bi utažio Sonyjevu žeđ za dodatnim kapitalom izvjesno je da će ostati bez glazbe Daft Punka, Alicie Keys i Ushera – umjetnika koji baš poput reperove žene i sami posjeduju velik dio dionica Jayeve glazbene platforme. Da Sony radi što misli dokazao je već ranije kad je pokazao zube SoundCloudu i prisilio ih da sa svoje platforme skinu sve njihove sadržaje zbog identičnih problema.

Reakcija iz Sonyja

Izgleda da su se problemi koje su Tidal i Sony imali riješili u vrlo kratkom roku jer je na cijelu ovu priču u međuvremenu reagirao i izvršni direktor Sony Musica, Doug Morris. Objavljen je demanti na sporni Blommbergov članak, a mi ga prenosimo u cijelosti.

“Jay Z je naš prijatelj i poslovni partner već dugi niz godina. Oduvijek se divim njegovim poslovnim, zabavljačkim i umjetničkim sposobnostima. Svi naši sadržaji, uključujući i glazbu Beyonce, dostupni su putem Tidal servisa i zasad nemamo nikakvih planova svoj katalog s njega maknuti. Navijamo da Jay i Tidal uspiju u poslovnom smislu baš poput svih drugih poslovnih partnera”, obajvio je Morris.