Jedna izložba otkrila je da su Salvador Dalí i Walt Disney bili najveći prijatelji, a ovo je film koji su zajedno stvorili

Ova dvojica su napravila kratki film 'Destino' 1945., ali tek sada je prikazan

FOTO: Disney

Jedan od njih bio je crtač, animator i filmaš odgovoran za oblikovanje mašte nebrojene djece, a drugi je bio ekscentrični nadrealist koji je stvorio neke od najhalucinatornijih slika kojima je kolektivno nesvjesno ikad bilo opisano. Jedan od njih je volio humanizirane miševe, a drugi satove koji se tope. Jedan je govorio: “Ako možete o nečemu sanjati, onda možete to i ostvariti”, a drugi: “Ne dogiram se. Ja jesam droga”.

Walt Disney i Salvador Dalí bili su dvojica kreativnih vizionara čije su vizije bile potpuno drugačije jedna od druge. Nedavno otvorena izložba “Disney i Dalí: Arhitekti mašte” otkrivaju neraskidivo prijateljstvo između Walta i Salvadora.

Početak umjetničke suradnje

Disney se rodio 1901. u Chicagu, a Dalí samo tri godine poslije u Kataloniji. Obojica su se crtanjem počela baviti već u najranijoj dobi. Dalí je svoju prvu izložbu održao već u dobi od 14 godina, a Disney je u to vrijeme ilustrirao reklame. Kako je vrijeme odmicalo, njihove su se mašte razvile do neslućenih razmjera, a na licima su im osvanuli upečaljivi brkovi.

Ovi su se umjetnici povezali 1945. godine nakon što su surađivali na kratkom animiranom filmu “Destino”. Taj šestominutni film izdan je tek 2003. godine i u njemu ne postoji niti jedna rečenica dijaloga. No zato je glazba kojom je taj film oplemenio Armando Dominguez samo još značajniji faktor.

https://www.youtube.com/watch?v=1GFkN4deuZU

Dalí je filmsku radnju opisao ovako: “Magično otkrivenje životnih problema u labirintu vremena.” Walt Disney je preferirao ipak nešto drugačiji sinopsis pa je za njega to “jednostavna priča o jednoj mladoj djevojci koja traži pravu ljubav”.

Suradnja koja je prerasla u veliko prijateljstvo

Nakon te prve suradnje Disney i Dalí stvorili su dubok prijateljski odnos ispunjen divljenjem radu onog drugog. Ova snovita izložba koju je osmislio Ted Nicolau prikazuje originalne slike, skice priča, konceptualne umjetničke radove, korespondenciju, arhivske filmove i fotografije pa čak i audiosnimke dvojice drugova koje nitko nikad ne bi povezao.

Bez obzira na to preferirate li nostalgične bajke sa sretnim završecima ili avangardna tumačenja gigantskih masturbirajućih pojava, na ovoj ćete izložbi sigurno pronaći nešto što će probuditi unutarnjeg latentnog nadrealista u vama. Izložba je otvorena do početka siječnja u San Franciscu, nakon čega će krenuti na put oko svijeta. Možda stigne i do Hrvatske.