Tko je imao najbolju najavu kandidature: Hillary, republikanci ili SNL?

Republikanci su bili dramatični, a TV komičari su snimili urnebesnu parodiju

(FILES) This September 19, 2014 file photo shows former US Secretary of State Hillary Rodham Clinton as she speaks at the Democratic National Committee’s Women’s Leadership Forum Issues Conference in Washington, DC. Hillary Clinton launched her bid April 12, 2015 to become the first woman to win the White House, and announced a campaign tour […]
FOTO: Mandel Ngan/AFP Photo

Najlošije čuvana politička tajna u Washingtonu jučer je konačno u potpunosti razotkrivena; Hillary Clinton objavila je da će se kandidirati za američku predsjednicu. Bivšoj Prvoj dami SAD-a, senatorici i državnoj tajnici ovo je druga kandidatura za tu poziciju, nakon što 2008. nije uspjela pobijediti Baracka Obamu na stranačkim izborima.

Clinton poput prosječnog Amerikanca

Clinton je svoju kandidaturu najavila putem Youtubea i Twittera. U video prilogu naziva “Getting started”, prikazani su brojni prosječni Amerikanci koji započinju nešto: sadnju rajčica, osnivanje obitelji, povratak na posao, vjenčanje, mirovinu, itd.

Hillary se pojavljuje tek na polovici spota gdje izjavljuje: “I ja sam spremna započeti nešto. Kandidirati ću se za predsjednicu. Sad je vaše vrijeme i nadam se da ćete mi se pridružiti na ovom putovanju”.

Republikanci pokrenuli kampanju #StopHillary

No Hillary nije jedina koja je snimila video o svojoj kandidaturi. Iz protivničkog, republikanskog kampa stigao je kratki polumisteriozni i dramatični video nazvan #StopHillary, koji prati istoimenu internet kampanju. U njemu vidimo siluetu žene koja polako hoda prema pozornici dok se u pozadini čuju citati TV voditelja i komentatora koji propitkuju njene dvojbene političke poteze.

Bill želi biti Prvi frajer Amerike

No nama je ipak najbolji video vezan za kandidaturu onaj kojeg je snimila ekipa Saturday Night Livea. U njemu Darrell Hammond glumi Billa Clintona, koji objavljuje da će pratiti Hillary u njenoj kampanji i moli sve birače da glasaju za nju kako bi se on mogao vratiti u Bijelu kuću u ulozi Prvog frajera Amerike.