Treba vam inspiracije? Možda vam pomogne arhiv velikog Márqueza koji je upravo pušten na internet

Digitalizirano je 27.000 stranica njegovih bilješki i sirovih materijala

Colombian writer Gabriel Garcia Marquez, literature Nobel prize, poses on October 1982, in Stockholm. AFP / PRESSENBILD PHOTO / AFP PHOTO / PRESSENS BILD / STRINGER
FOTO: AFP

Prije par godina, arhiv velikog Gabriela Garcíje Márqueza prodan je Sveučilištu u Teksasu. Mnogi su tada javno negodovali zbog činjenice da je ostavština jednog od najvećih južnoameričkih pisaca i, usput, gorljivog kritičara američkog imperijalizma, završila na sjeveru, u SAD-u, piše NYT.

Međutim, na spomenutom sveučilištu sada su digitalizirali otprilike polovicu materijala, tako da je 27.000 skeniranih stranica teksta sada dostupno svakome s internetskom vezom. Internetska arhiva uključuje sirove materijale i bilješke nastale kroz rad na svim važnim Marquezovim djelima, uključujući i Sto godina samoće, koja ga je učinila planetarno popularnim.

Jedna od stranica iz arhiva Harry Ransom Center

27.000 stranica materijala

Osim toga, arhiva sadrži i do sada neobjavljene fotografije, preslike bilježnica, scenarije… Iako je sve više arhiva danas dostupno u digitalnom obliku, objavljivanje materijala autora čiji rad još uvijek podliježe copyrightu nije baš uobičajeno. No, dio materijala u arhivu, koji je Ransom Center Sveučilišta u Teksasu platio 2,2 milijuna dolara, još će ostati dostupan samo u fizičkom obliku.

Digitalna arhiva ne uključuje nijedan od 10 nacrta Marquezovog posljednjeg i nikada dovršenog romana Vidjet ćemo se u kolovozu, ali ipak sadrži, između ostalog, i 32 stranice nacrta drugog dijela piščevih memoara, koji bi se bavili periodom života u kojem se preselio iz Europe u Mexico City, gdje je živio do smrti.

Zanimljivo, iako je Garcia, kao uostalom i mnogi drugi pisci, tvrdio da se previše ne zamara kritikama, posebno negativnim, među materijalima je i nekoliko bilježnica s pažljivo izrezanim kritikama njegovih knjiga, a na nekima se vidi da je dopisivao svoje odgovore na kritike, na različitim jezicima.