Treba vas uljuljati u blagdansku atmosferu? Složili smo svoj popis 19 legendarnih filmova

Nisu rangirani niti ocjenjivani, naprosto svi su legendarni

FOTO: Telegram

Kakav je vaš plan za ovaj vikend i blagdane? Ako je gledanje božićnih filmova, što je tradicija koju snažno sugeriramo, onda smo vam odlučili malo pomoći. Ne kažemo da su ovi filmovi koje donosimo u nastavku nužno najbolji, ali dosta smo sigurni da ćete među njima pronaći barem nekoliko komada koji će vas uljuljati u blagdansku atmosferu.

Dakle, ima ih 19 (poslagani su nasumično, dakle nisu rangirani po kvaliteti) i uglavnom se radi o hitovima koji su snimljeni od 1946. godine do danas. Neki od njih su odmah postigli golemi uspjeh, a nekima su trebale godine da steknu kultni status ali danas gotovo svi znamo za njih i pogledali smo ih barem jednom. A ako na popisu slučajno pronađete neki koji niste gledali, sad je vrijeme.

Elf (2003.)

Jedan filmski komad koji je odmah postao klasik. Genijalna priča o čovjeku koji je odrastao misleći da je vilenjak u tvornici igračaka Djeda Mraza. Veselog vilenjaka Buddyja igra Will Ferrell, kojemu je uloga savršeno sjela i teško je vjerovati da bi film bio takav hit bez njega. Dakle, Buddyju nisu išli vilenjački poslovi, pa odlazi u New York kako bi upoznao svog biološkog oca (James Caan), a njegov luđačko pozitivan božićni duh je u stalnom kontrastu sa svijetom.


Home Alone (1990.)

Možete pričati što god želite o filmu Sam u kući, ali znamo da ste ga gledali bar 10 puta. I da ćete ga gledati još barem toliko. Osjećamo se blesavo uopće objašnjavati o čemu se radi, ali možda stvarno postoji netko tko ga nije gledao. Dakle, Macaulay Culkin glumi Kevina, klinca koji ostaje sam kod kuće, jer ga je mnogobrojna obitelj zaboravila povesti na zajedničko putovanje. Naravno, kreće urnebesna avantura.


Krampus (2015.)

Ovaj božićni, kao fol, hororac balansira smiješne i jezive trenutke. U filmu, strašni Krampus otima i kažnjava one obitelji koje nemaju duh blagdana. Glumačku ekipu čine Toni Collette, Adam Scott, Allison Tolman, David Koechner


The Lemon Drop Kid (1951.)

U ovom filmu Bob Hope glumi kladioničara poznatog pod imenom Lemon Drop Kid. Hope se nađe u problemima s gangsterom iz Floride kojem duguje novac. Gangster mu daje vremena do Božića vratiti dug, pa Hope odlazi u New York kako bi skupio novac. Danas jedna od najizvedenijih božićnih himni, pjesma Silver Bells, originalno je napisana za ovaj film koji je prvi put igrao u proljeće 1951.


Love Actually (2003.)

Zapravo ljubav je ultimativna romantična komedija prepuna ljubavnih zapleta naizgled neobičnih parova, a poruka je – naravno – sve što trebaš za Božić je ljubav. Glumačka postava je uglavnom britanska i sjajna je; Alan Rickman, Emma Thompson, Hugh Grant, Keira Knightley, Colin Firth… I ako niste baš fan ljubavnim filmova, ovaj biste stvarno trebali pogledati.


Bad Santa (2003.)

Krimi – božićni film s velikom dozom crnog humora. U filmu Billy Bob Thornton glumi Djeda Mraza alkoholičara iz trgovačkog centra koji je dotaknuo dno života, a božićne dane provodi pripremajući pljačku s kolegom vilenjakom kojeg glumi Tony Cox. Nismo još sreli osobu koja nije zavoljela ovaj film.


A Muppet Christmas Carol (1992.)

Režiju ovih Muppeta potpisuje Brian Henson, sin pokojnog tvorca legendarnih Muppeta Jima Hensona, a snimljeni su prema poznatoj Božićnoj priči Charlesa Dickensa. U filmu se glumac Michael Caine nalazi u božićnom svijetu šašavih i veselih Muppeta, u ulozi omraženog Ebenezera Scroogea kojeg ne može manje biti briga za radost i božićni duh.


Arthur Christmas (2011.)

Animirani božićni film u kojem vojska vilenjaka pomaže Djedu Mrazu da u jednoj noći donesu poklone svoj djeci svijeta. Najmlađi sin djeda Mraza, Arthur odlazi u pustolovinu s mladim vilenjakom i umirovljenim pradjedom Mrazom, na starim sanjkama s neposlušnim jelenima, kako bi dostavili poklon jedinom djetetu koje nije dobilo poklon.


Tim Burton’s the Nightmare Before Christmas (1993.)

Kako bi izgledao božićni Burtonov film nego kao mješavina božićnog ugođaja i noćne more Halloweena. Film je sniman u tehnici stop-animacije, a atmosfera je tipična za filmove Tima Burtona. Glavni lik, kostur Jack Skellington je kralj u svijetu u kojem je svaki dan Halloween. U nastojanju da donese Božić u svoj grad, zavlada potpuna konfuzija.


Gremlins (1984.)

Kultni film koji je mnogima od nas obilježio djetinjstvo. Nakon što dječak Billy Peltzer za kućnog ljubimca dobije malo čupavo čudovište, život u malom idiličnom američkom gradu Kingston Falls krene po zlu. Čupavi slatki gremlin Gizmo ne smije doći u dodir s vodom, inače se duplicira. A mali gremlini nipošto se ne smiju dočepati hrane nakon ponoći, jer tek onda kreće kaos…


White Christmas (1954.)

Klasik među mjuziklima, film Bijeli Božić u kojem Bing Crosby izvodi božićni klasik White Christmas Irvinga Berlina. U filmu pjevački i plesački duo Bing Crosby i Danny Kaye u ulogama Boba Wallacea i Phila Davisa ujedinjuju snage s ženskim duom Betty Haynes i Judy Haynes, a glume ih Rosemary Cloonwy i Vera-Ellen, kako bi zajedno napravili ultimativnu točku. U međuvremenu dolazi do raznih romantičnih raspleta, dok performeri pokušavaju pomoći jednom bivšem generalu.


Edward Scissorhands (1990.)

Romantično božićna fantazija Tima Burtona u prvoj suradnji s Johnnyjem Deepom koji glumi nesretnog mladića Edwarda sa škarama umjesto ruku. Za Edwarda je odgovoran pokojni izumitelj koji ga nije uspio dovršiti. Kada ga u gotičkom dvorcu posjeti putujuća trgovkinja Peg Boggs i odluči pozvati k svojoj obitelji, njena obitelj i susjedstvo odmah ga prihvaćaju. Edward postaje omiljena atrakcija susjedstva, ali zbog ljubomore i romantičnih odnosa, ova tinejdžerska priča postaje prava fantastična drama.



It Happened on Fifth Avenue (1947.)

Drugi najbogatiji čovjek na svijetu Michael J. O’Connor odluči kupiti zgradu u New Yorku, gdje planira izgraditi neboder s 18 katova, a bivši vojnik Jim Bullock koji je tamo živio, završava na ulici. Spašava ga beskućnik T. McKeever koji zimu provodi u prizemlju O’Connorove zgrade, dok bogataš zimuje na jugu. Pridružuje im se i odbjegla 18-godišnja djevojka Trudy ‘Smith’, zapravo O’Connorova kćer, a Jim ni ne sluti s kime živi u kući.


Die Hard (1988.)

Vjerojatno najpoznatiji film Brucea Willisa koji mu je lansirao karijeru i zbog čega ga i danas poistovjećuju s ulogom Johna McCanea. On je njujorški policajac koji za blagdane otputuje u Los Angeles kako bi proveo vrijeme s obitelji, ali ubrzo radnja prerasta u akcijsko-božićni triler. McCane pokušava spasiti svoju ženu i nekolicinu koju je na božićnoj zabavi zarobio njemački otmičar Hans Gruber. Blagdani naprosto nisu isti bez njega.


The Shop Around the Corner (1940.)

Film je baziran na mađarskoj predstavi Parfumerie, a radnja se odvija u Budimpešti, u dućanu s kožnatom obućom i odjećom. Dvoje kolega iz dućana isprva se ne podnose, ali se ne sluteći zaljubljuju. Oboje odgovaraju na anonimna ljubavna pisma u kojima vide potpunu suprotnost od osoba kakvima smatraju jedno drugo. Spletom okolnosti za Badnjak ostaju sami u trgovini…


A Christmas Carol (1951.)

Još jedna ekranizacija romana Božićne priče Charlesa Dickensa napisanog 1843. godine. Originalno je film objavljen pod imenom A Christmas Carol, ali je ostao zapamćen kao Scrooge. U filmu zli biznismen Ebenezer Scrooge svog činovnika Boba Cratchita tjera na prekovremeni i neplaćeni rad, čiji je sinčić, Tiny Tim, bogalj i uskoro bi mogao umrijeti. Alastair Sim u ulozi zajedljivog Scroogea, ogorčenog mrsca koji ipak dobiva priliku za iskupljenje, dok ga progone tri duha tijekom badnje večeri.


Miracle on 34th Street (1947)

Ovo ste morali gledati, barem jednom kao dijete. Priča o božićnom čudu djevojčice Susan, čija majka Doris zaposli pristojnog starčića u trgovačkom centru da glumi Djeda Mraza. Problem nastaje kada starčić počne tvrditi da je on Kris Kringle, pravi djed Mraz, pa ga proglasile ludim i strpaju u ludnicu. Mladi odvjetnik odluči braniti ga na sudu pokušavajući dokazati da on zaista jest djed Mraz. Istovremeno je film božićna priča, romantična drama, sudski triler ali prije svega obiteljski film koji dozvoljava djeci maštanje, a odraslima donosi kritiku komercijalizma.

https://www.youtube.com/watch?v=TjmMMa5u5hA


It’s a Wonderful Life (1946.)

George Bailey proveo je cijeli svoj život dajući sebe i svoje vrijeme na raspolaganje sugrađanima i svojoj obitelji. Oduvijek je htio putovati ali nikad nije imao prilike, kako bi spriječio bogatog škrtca Mr. Pottera da preuzme čitavi grad. George zapada u probleme, odlazi u zatvor, a Potter dobije priliku preuzeti grad. Pokuša si oduzeti život, ali ga spriječi dobri anđeo Clarence, koji mu pokaže kako bi svijet izgledao da nije živio tako kako je živio.


How the Grinch Stole Christmas (2000.)

Film je nastao prema priči dječjeg pisca Dr. Seussa, Kako je Grinch ukrao Božić, a glavni negativac Grinch postao je sinonim za one koji ne vole Božić. Radnja je smještena u jednu pahulju usred koje se nalazi mjesto Whoville, tamo žive ljudi koji obožavaju Božić, ali i Grinch – zločesti osamljenik koji ima plan ukrasti im Božić. Grincha je utjelovio neponovljivi Jim Carrey, a film je u kratkom vremenu postao jedan od najvažnijih božićnih filmova.