Trijumf filma 'Sve u isto vrijeme' sa sedam Oscara, najbolji glumci Michelle Yeoh i Brendan Fraser

Sinoć je održana 95. dodjela Oscara

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - MARCH 12: (L-R) Ke Huy Quan, winner of the Best Actor In A Supporting Role award, Michelle Yeoh, winner of the Best Actress in a Leading Role award and Jamie Lee Curtis, winner of the Best Supporting Actress award for "Everything Everywhere All at Once," pose in the press room during the 95th Annual Academy Awards on March 12, 2023 in Hollywood, California.   Mike Coppola/Getty Images/AFP (Photo by Mike Coppola / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Najboljim filmom na 95. dodjeli Oscara proglašen je film “Sve u isto vrijeme”, koji je pobijedio u ukupno sedam kategorija, a najboljim glavnim glumcima Brendan Fraser za ulogu u filmu “Kit” i Michelle Yeoh za film “Sve u isto vrijeme”.

“Sve u isto vrijeme”, mješavina akcijskog filma, pomaknutog humora i znanstvene-fantakstike, prati kinesku imigranticu, vlasnicu praonice rublja Evelyn Wang, glumi je Michelle Yeoh, koju muče obiteljske i porezne brige.

U kaosu svakodnevice otkriva postojanje paralelnog svemira i ulazi u sukob sa zlim bićem za koje se poslije ustanovi da je alter ego njezine kćeri.

Nominacije za najbolji film

“Hvala Akademiji. Hvala studiju A24. Vi ste primijetili našu čudnovatost i vi ste nas podržavali godinu dana”, rekao je producent filma Jonathan Wang primajući zlatni kipić.

Film “Sve u isto vrijeme” u utrku za Oscara krenuo je s 11 nominacija, a osim u kategorijama najboljega filma i ženske glavne uloge, nagrađen je i u kategorijama režije, sporedne muške i ženske uloge, originalnog scenarija i montaže.

Za najbolji film nominirani su bili i “Na zapadu ništa novo”, “Avatar: Put vode”, “Duhovi otoka”, “Elvis”, “Fabelmanovi”, “Tár”, “Top Gun: Maverick”, “Trokut tuge” i “Žene govore”.

‘Ne dopustite da vam kažu da je vaše vrijeme prošlo’

“Za sve dječake i djevojčice koji me gledaju večeras, ovo je svjetlo nade i mogućnosti. Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju”, rekla je šezdesetogodišnja Yeoh primajući Oscara za glavnu ulogu. “I, dame, nemojte dopustiti da vam itko kaže da je vaše vrijeme prošlo”, rekla je glumica kojoj je ovo bila prva nominacija u karijeri koju je započela u Hong Kongu u akcijskim filmovima.

Među njezinim najpoznatijim filmovima su “Tigar i zmaj”, “Sjećanja jedne gejše” i “Suludo bogati Azijci”.

Uz Yeoh u konkurenciji za Oscara bile su Cate Blanchett za ulogu manipulativne dirigentice u filmu “Tár”, Ana de Armas za ulogu Norme Jean (Marilyn Monroe) u biografskoj psihološkoj drami “Plavuša”, Andrea Riseborough za ulogu u filmu “To Leslie” i Michelle Williams za ulogu u “Fabelmanovima”

Brendan Fraser, najbolji glumac

“Zahvalan sam Darrenu Aronofskom što mi je dobacio kreativan obruč za spašavanje i povukao me na palubu dobroga broda, ‘Kita'”, rekao je Fraser primajući Oscara za ulogu pretilog povučenog profesora koji poučava online, ali u isključenu kameru jer se srami svojeg izgleda.

Fraser, najpoznatiji po ulogama u filmu “George iz džungle” i trilogiji “Mumija”, Oscarom je nagrađen za prvu glavnu filmsku ulogu nakon devet godina. Film “Kit” osvojio je i Oscara za šminku i frizuru.

Uz Frasera su za Oscara za glavnu mušku ulogu bili nominirani i Austin Butler za utjelovljenje rock legende u filmu “Elvis”, Colin Farrell za ulogu farmera opsjednutog obnovom prijateljstva u “Duhovima otoka”, Paul Mescal za ulogu oca u filmu “Poslije sunca” i Bill Nighy za ulogu u filmu “Living”.

Jamie Lee Curtis Oscar za najbolju sporednu ulogu

“Mama, dobio sam Oscara”, rekao je Ke Huy Quan, dobitnik Oscara u kategoriji najbolje sporedne muške uloge za film “Sve u isto vrijeme”. “Snovi su nešto u što morate vjerovati”, rekao je. “Ja sam se gotovo odrekao svoga”, dodao je glumac vijetnamskoga podrijetla karijeru je počeo kao dvanaestogodišnjak u filmu “Indiana Jones i ukleti hram”.

Uz njega nominirani su bili i Brendan Gleeson i Barry Keoghan za film “Duhovi otoka” o dvojici starih prijatelja koji prekidaju sve odnose, Brian Tyree Henry za ulogu u filmu “Causeway” o američkom vojniku ranjenom u Afganistanu i Judd Hirsch za ulogu u filmu Stevena Spielberga “Fabelmanovi” o mladiću koji otkrivši obiteljsku tajnu ulazi u svijet filma.

“Znam da će reći da sam sama na sceni, ali nisam, ja predstavljam stotine gena”, rekla je dobitnica Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu Jamie Lee Curtis, primivši nagradu za ulogu u filmu “Sve u isto vrijeme”. Uz nju su nominirane bile i Stephanie Hsu za ulogu u istom filmu te Angela Bassett za “Black Panther: Wakanda zauvijek”, Hong Chau za film “Kit” i Kerry Condon za ulogu u “Duhovima otoka”.