Turistima će se naplaćivati ulaz u džamiju Aju Sofiju

Od 15. siječnja opet će doći do velike promjene: ulaz u Aja Sofiju bit će ograničen i posjetitelji će ga opet morati plaćati

FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan pretvorio je sredinom 2020. godine svjetski poznatu Aja Sofiju u Istanbulu iz muzeja u džamiju – ulaz je nakon te promjene bio besplatan, ali uskoro će se to promijeniti za turiste.

Erdoğan je tada umirivao javnost da će se ulaznice ukinuti te da je spomenik kulture otvoren za sve – muslimane, ali i one koji to nisu.

Od 15. siječnja opet će doći do velike promjene: ulaz u Aja Sofiju bit će ograničen i posjetitelji će ga opet morati plaćati.

Remećenje mira i molitve

Turski ministar turizma Mehmet Nuri Ersoy nada se da će promjena dovesti do boljeg suživota između vjerskih i turističkih posjetitelja. Potonji neizbježno stvaraju buku i remete mir i molitvu, rekao je nedavno Ersoy.

Turisti i vjernici do sad su mogli zajedno ulaziti u unutrašnjost Aja Sofije, uz barijere i putokaze koji su održavali određenu distancu.

No od sredine siječnja vjernici i posjetitelji imat će zasebne ulaze. Dok će vjernici moći koristiti dosadašnje ulaze, turiste će se uvoditi kroz galeriju na katu.