U 68. godini života umro glumac Zvonimir Zoričić, prvak HNK u Zagrebu

Glumac se posljednjih godinu dana borio s karcinomom

FOTO: PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu potvrdilo je da je nakon duge i teške bolesti u 68. godini preminuo nacionalni prvak drame, Zvonimir Zoričić. Njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Goran Grgić za 24sata izjavio je da se zagrebački glumac zadnjih godinu dana borio s karcinomom i bio jako slab.

Glumac je rođen 31. listopada 1948. u Zagrebu. Studirao je fiziku na PMF-u, nakon toga je upisao Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 1973. godine diplomirao glumu. Zadnjih 38 godina bio je član ansambla Drame HNK-a u Zagrebu, a Ministarstvo kulture mu je 2011. godine dodijelilo status nacionalnog prvaka.

Dobio je niz priznanja i glumio u brojnim filmovima i TV-serijama

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, između ostalog i Odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Osvojio je i nagradu Zlatni smijeh na Danima satire za tekst “Tatarski biftek” te priznanje Hrvatskog društva teatrologa i kritičara za najbolju ulogu Špigeljskog u “Mjesec dana na selu” Ivana S. Turgenjeva 1994. godine.

Glumio je u brojnim hrvatskim filmovima, kao što je “Pjevajte nešto ljubavno”, “Ajmo žuti” i “Ne dao Bog većeg zla”, a javnost će ga pamtiti i po odličnim ulogama u televizijskim serijama “Bitange i princeze”, “Smogovci” i “Loza”.