Legendarni Gay Talese usred je nelagodnog skandala; odrekao se nove knjige jer baš i nije vjerodostojna

Spielberg je već otkupio filmska prava na knjigu Voyeur's Motel

LOS ANGELES - APRIL 26:  Author Gay Talese speaks at the 13th annual Los Angeles Times Festival of Books at UCLA April 26, 2008 in Los Angeles, California.  (Photo by David Livingston/Getty Images)
FOTO: Getty Images/AFP

Gay Talese, glasoviti američki novinar i književnik poznat po tome da je pokrenuo nekad popularni hibridni novinarsko-književni stil New Journalism, našao se usred nelagodnog skandala. Obznanio je, naime, da se odriče svoje najnovije knjige The Voyeur’s Motel koja još nije ni objavljena (izlazi tek 12. srpnja).

Povod ovom dosta neuobučajenom činu je, piše Vuture, činjenica što su isplivali dokazi koji su brutalno uništili vjerodostojnost njegovog primarnarnog izvora za priču. Talese je, naime, u svojoj posljednoj knjizi pisao je o Geraldu Foosu, vlasniku motela koji je navodno od kasnih 60-ih do početka 90-ih špijunirao svoje goste koristeći u tajnosti izgrađen aneks.

Spielberg je već otkupio filmska prava

Vijest je tim šokantnija što je Steven Spielberg od njega već otkupio filmska prava, a pričalo se i da bi film prema Talesejevoj knjizi trebao režirati Sam Mendes. No, The Washington Post je u međuvremenu otkrio da Foos zapravo nije bio vlasnik spornog motela gotovo cijelu dekadu 80-ih.

Spomenuti list obavijestio je američkog autora o svojoj spoznaji, nakon čega se Talese ubrzo počeo ograđivati od svoje knjige The Voyeur’s Motel. “Nisam mu trebao vjerovati niti riječi”, rekao je Washington Postu aludirajući na Foosa. “Neću promovirati tu knjigu. Ta, kako bih se usudio kad je njena kredibilnost završila u smeću.”

Talese i dalje tvrdi da je pisao samo istinu

Zanimljivo je da se Talese već u samoj knjizi ogradio od dijela Foosijevih trvdnju napisavši da ne može jamčiti za svaki detalj o kojem je spomenuti poduzetnik pisao u svojim memorarima.

The Voyeur’s Motel temelji se, inače, većim dijelom upravo na Foosijevim memorarima. No, priznaje da nije imao pojma da je sporni motel prodan početkom 80-ih. “Potrudio sam se napraviti najbolji mogući posao, ali očito to nije bilo dovoljno”, kaže Talese.

Pa ipak, i dalje inzistira na tome da nije namjerno plasirao laži. “U to se mogu zakleti. Mogu bez grižnje savjesti reći da nikad nisam namjerno ispričao bilo kakvu laž… Sve što sam u toj knjizi napisao je istina”, tvrdi poznati američki pisac.