U Britaniji ovog trenutka traje bitna diskusija dizajnera, bankara i naroda oko izgleda nove novčanice 20 funti

Ne mogu odlučiti hoće li staviti dizajnera Alexander McQueena ili ostaviti kraljicu

FOTO: Flickr

Velika Britanija odlučila je promineiti dizajn novčanice od 20 funti. Tako će ekonomista Adama Smitha do 2020. godine zamijeniti neko novo lice, a ovo je prvi put u povijesti ove zemlje da je u diskusiju o izboru Smithova nasljednika uključena široka javnost.

Mark Carney, guverner The Bank of Englanda, najavio je da u obzir dolaze pisci, slikari, kipari, keramičari, obrtnici, dizajneri, arhitekti, filmaši i svi drugi kreativci koji su zadužili Britaniju sve dok se radi o stvarnim osobama. “Novčanice su osnovni vid komunikacije između Banke i britanske javnosti”, rekao je Carney prilikom objave natječaja. “Rijetka je to vrsta papira koja se uvelike promijenila otkako je ušla u uporabu 17. stoljeću, a otišao bih čak toliko daleko da kažem da se radi o malim primjercima umjetnosti koje svakodnevno nosimo u svojim novčanicima”, nastavio je engleski guverner.

“U polju vizualnih umjetnosti postoji pregršt pojedinaca koji su svojim radovima oblikovali britansku misao, inovaciju, vodstvo, vrijednosti i društvo, a svojim dostignućima još i danas nastavljaju nadahnjivati ljude”, zaključio je Carney svoje izlaganje.

Dizajn koji se stalno mijenja

Engleska središnja banka poznata je po tome što često mijenja dizajn novčanica. Winston Churchill iduće će godine, primjerice, zamijeniti Elizabeth Fry na novčanici od 5 funti, dok će Jane Austen za dvije godine uskočiti na mjesto koje je na novčanici od 10 funti dosad pripadalu Darwinu .

Cijeli će proces selekcije novog lica za novčanicu od 20 funti uključivati javnu raspravu koja će se odvijati čak i u školama. Ispitanici će dobiti listu koja će uključivati osam imena, ali konačnu će odluku na kraju ipak donijeti sam guverner Carney.

Preostaje nam vidjeti koga su Britanci izabrali kao novo lice monetarnog svijeta kad iduće proljeće objave rezultate natječaja, a ime modnog dizajnera Alexandera McQueena navodno je jedno od favoriziranih. Toliko zasad.