Neka televizija napravila je najluđi reality show ikad. Poslali su obitelj da proživi Hitlerovu invaziju Češke

Rekli su im da moraju živjeti u prošlosti, a tek kasnije da stižu i nacisti

Dovolená ve starých časech, 1. díl, dokumentární reality show třígenerační rodiny natáčena TS Ostrava ve Starých Hamrech v Beskydech v termínu srpen–září 2014, pod dohledem historiků a architekta, kteří dbají na dějinnou věrohodnost celého projektu. Režie: Jan Bělohlavý, Jana Rezková ml., Zora Cejnková
FOTO: 414235100201001

Česi su upravo lansirali možda najčudniji reality show ikad – retro reality show koji se zove “Odmor u Protektoratu“. Radi se o primetime emisiji jedne češke televizijske kuće koja prikazuje život jedne obitelji u tek okupiranoj nacističkoj Češkoj. Ovo vam možda zvuči komplicirano, ali zapravo uopće nije. Radi se o već uhodanom televizijskom konceptu koji podrazumijeva život u prošlosti uz što vjerniji povijesni prikaz odabranog vremena.

Prošle je godine jedna češka televizijska kuća organizirala kasting na koji se prijavilo 400 obitelji. Pobijedila je sedmeročlana obitelj koja se sastoji od jedne bake i jednog djeda, oca i majke, a tu je još i njihovo dvoje djece, ali i jedan ludi rođak. Kad su se prijavljivali, nisu bili upoznati s točnim detaljima showa, znali su samo da će se na 60 dana morati vratiti u neko drugo vrijeme uz naknadu od 35.000 eura. I sve to pred kamerama, naravno.

Kako je Hitler okupirao Poljsku u 21. stoljeću

Kad je prošle godine počelo snimanje ove čudnovate emisije, svi su se sudionici trebali odreći svojih starih života. Luksuz suvremenog vremena zamijenili su odjećom iz tridesetih godina prošlog stoljeća, a ta je odjeća uključivala čak i donje rublje koje se u to vrijeme nosilo. Kad se naša obitelj tako kostimirana otisnula u svoju avanturu nije znala što će je čekati na odredištu.

Snimalo se na izoliranom imanju koje je u tridesetim godinama 20. stoljeća bilo odmorište. I premda je cijeli interijer kuće uređen u povijesno autentičnom stilu, ova je luda češka obitelj najveći šok doživjela kad je shvatila da je jedini dostupnizahod na imanju poljski WC.

Jedina veza s vanjskim svijetom u kući predstavlja jedan stari radioprijamnik. I upravo je taj radio odigrao veliku ulogu. Pomoću njega sudionici showa primili su obavijest da je Hitler odlučio okupirati Češku zbog nedostatka životnog prostora za Nijemce. Tada su shvatili da je 15. 3. 1939. i da počinje njihov pakao.

Što o svemu tome misli produkcija

“Želimo pokazati kako se jedna suvremena obitelj snalazi u nekom drugom vremenu koje zahtijeva i potpuno drugačije sposobnosti od našega”, rekla je Lenka Polakova, kreativna producentica emisije. Smjestiti show u vrijeme nacionalsocijalizma također nije bila nikakva slučajnost. Svrha emisije nije samo zabaviti gledateljstvo, nego i ponuditi mu sasvim drugačiji sat povijesti.

Područje u kojem se show snima za vrijeme II. svjetskog rata bilo je ratna zona. Upravu su se tu češki partizani borili protiv njemačkih trupa koje su šikanirale lokalno stanovništvo, a u susjednom je selu čak bilo i sjedište ozloglašenog Gestapa. Ključne povijesne scene produkcija je ipak odlučila prepustiti profesionalnim glumcima.

Premda se televizijska kuća nadala da će joj ova emisija osigurati rekordnu gledanost, kritike pljušte sa svih strana. Nijemci im predbacuju loš njemački, Česi se bune da ova emisija nema nikakvih veza sa stvarnošću zbog previsoke razine filmiziranosti cijelog koncepta, a jedini koji se svemu ovome vesele su ljudi koji će za osam emisija primiti dobar honorar.