Nekad je nužno odabrati stranu

U Dubaiju uskoro kreće gradnja novog najvišeg nebodera na svijetu

Projektirao ga je Santiago Calatrava Valls, a stajat će milijardu dolara

Chairman of Dubai Emaar property Mohamed al-abbar gestures as he speaks to press in Dubai, March 10, 2016. Alabbar said that Emaar, the developer of the world's tallest tower plans to build even a taller tower in this rich Gulf Emirates.  The tower will part of a new project called the Dubai Creek Harbour.         AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
The tower will be part of a new project called the Dubai Creek Harbour.          / AFP PHOTO / MARWAN NAAMANI
FOTO: AFP

U Dubaiju bi uskoro trebao niknuti novi najviši neboder na svijetu. U tom gradu stoji, inače, i aktualni najviši neboder na svijetu, Burj Khalifa, visok nevjerojatnih 828 metara. Futuristički neboder trebao bi imati rotirajuće balkone i biti opasan vertikalnim vrtovima za koje je inspiracija pronađena u mitskim visećim babilonskim vrtovima. Dizajn nebodera potpisuje je španjolsko-švicarski arhitekt Santiago Calatrava Valls.

Mohamed Alabbar, šef kompanije koja će graditi novi toranj, rekao je da bi realizacija tog projekta trebala stajati oko milijardu dolara, čak pola milijarde manje nego izgradnja Burj Khalife. Poručio je da će finalnu visinu tornja objaviti netom prije završetka radova dodajući da bi njegova kompanija voljela da to bude prije 2020. godine. Tad će Dubai, naime, biti domaćin Svjetske izložbe.

Model novog najvišeg nebodera na svijetu
Model novog najvišeg nebodera na svijetu AFP

Alabbar je novu strukturu opisao kao elegantni monument koji će podići vrijednost imovine njegove firme koja se prostire uzduž gradskog potoka. “Mnogi bi voljeli imati sjajan pogled i to je često važan element pti izboru nekretnine”, rekao je. Sam toranj zamišljen je pak kao vitki stup koji bi svojim izgledom trebao evocirati sliku minareta.