U Kini se trenutno po prvi put u povijesti prikazuju svi nastavci "Ratova zvijezda"

Disney se nada da će ovo pomoći u promociji novog nastavka ovog filma

This handout photograph taken on June 14, 2015 and received on June 16, 2015 from Walt Disney Studios China shows Chinese fans (background) posing with Darth Vader (C) and Storm Troopers at a cinema hall in Shanghai. China has become one with the Force by showing the original "Star Wars" film at cinemas for the first time, nearly four decades after it became a global hit and cornerstone of Western popular culture.    AFP PHOTO / WALT DISNEY STUDIOS CHINA
----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / WALT DISNEY STUDIOS CHINA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

Sila se konačno probudila i u Kini. Gotovo 4 desetljeća nakon što se prvi film Georgea Lucasa pojavio u kinima, svih 6 nastavaka “Star Warsa” je konačno stiglo i u Kinu.

Sve je počelo jučer zahvaljujući Međunarodnom filmskom festivalu u Šangaju, koji je od toga napravio događanje koje se proteže na cijeli tjedan. Sve ulaznice su se vrlo brzo rasprodale, a veliki broj posjetitelja je došao obučen u majice s likovima Stormtroopera i C-3PO-a. Mnogi od njih su već pogledali sve nastavke kroz ilegalne verzije, no svima je bio potpuno novi doživljaj pogledati ga ponovno na velikom platnu.

U vrijeme kad je izašao prvi “Star Wars” film (1977.) Kina je taman izlazila iz katastrofalne Kulturne revolucije koja je tu zemlju ostavila u društvenom, političkom i ekonomskom kaosu. Tijekom te revolucije Mao Ce Tung je pozvao sve mlade u Kini da se odreknu nečasnih navika i da se vrati iskonskim vrijednostima. On je umro 1976., a dok se kineski narod polagano oporavljao, “Star Wars” je bio daleko od njihovih misli (i kina).

Kineski fanovi 'star warsa' prije projekcije filma
Kineski fanovi ‘star warsa’ prije projekcije filma AFP

Kineska stranica Douban dala je filmu ocjenu 8.3 (maksimalna je 10). Komentari korisnika su urnebesni, pa tako jedan od njih opisuje glavnu glumicu kao “ne baš lijepu”, glavnog glumca kao “ne baš zgodnog”, akcijske sekvence kao “borbu djece”, ali su ga zato oduševili vizualni efekti.

Kerwin Lo, potpredsjednik kineske podružnije Walt Disney studija, nada se da će ovaj potez pomoći u promociji nadolazećeg novog nastavka “Star Warsa”.