U Komediju stiže djelo španjolskog nobelovca. 'Zapetljani interesi' tematiziraju svijet izvrnutih značenja i vrijednosti

Režiju potpisuje Aleksandar Švabić, premijera je 20. travnja

FOTO: Ines Novković

Najizvođeniji komad španjolskog nobelovca Jacinta Benaventea “Zapetljani interesi” sljedećeg tjedna, u subotu 20. travnja, pred zagrebačku publiku premijerno i u režiji Aleksandra Švabića donosi Kazalište Komedija.

Komedija je to koja se oslanja na tipove (maske) talijanske commedie dell’arte te ujedno predstavlja i najpoznatije djelo Benaventea, koji poseže za dobro poznatom formulom ove komediografske tradicije: jeftinim alatima autor progovara o važnim temama.

Ines Novković

“Preko arhetipskih likova vođenih površnim, niskim motivima, Benavente ukazuje na nepromjenjivost ljudske prirode i svevremenu problematiku društva koja počiva na materijalnim vrijednostima, a sve kroz majstorski ispisane ljubavne zaplete koji nisu lišeni političke i socijalne kritike aktualne do danas”.

Inspiracija crpljena iz svakodnevice

Jacinto Benavente y Martinez (12. kolovoza. 1866. – 14. srpnja 1954.) jedan je od najpoznatijih španjolskih dramatičara dvadesetog stoljeća. Godine 1922. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost, u čijem je obrazloženju istaknuto da je dobiva za “nevjerojatne vještine kojima nastavlja najsvjetlije tradicije španjolske drame”.

Iako komad smješta u zamišljeni grad na početku 17. stoljeća, evidentno je da inspiraciju crpi iz svakodnevice koju možemo nazivati i vlastitom, kažu iz Komedije. “Dinamični zaplet ove komedije proizlazi iz bezobzirne težnje likova za usponom na društvenoj ljestvici”.

Ines Novković

Protagonist Krispin uspijeva pronaći saveznika u svakome tko mu se nađe na putu. Zalutavši u spomenuti grad, on će sa svojim dobrodušnim i naivnim partnerom Leandrom odlučiti stati na kraj njihovu dosadašnjem životu lutalica.

Svijet izvrnutih značenja i vrijednosti

Krispin osmišljava plan kojim će Leandra oženiti za kćer najimućnijeg građanina, gospodina Pulčinele. Na tom putu pomažu mu likovi različitih društvenih slojeva koje, nanjušivši njihove slabe točke, bez puno muke okreće na svoju stranu.

Ines Novković

Predstava “Zapetljani interesi”, tvrdi dramaturginja Nina Bajsić, s publikom današnjeg vremena može rezonirati intenzivnije no ikada i to zato što tematizira svijet izvrnutih značenja i vrijednosti u kojem svjedočimo dominaciji slike nad stvarnošću, iluzije nad istinom. “Svijet u kojem će se zapetljati interesi ovih likova svijet je laži i pretvaranja koji, pokazat će se, može raspetljati samo istina, i to ona na kojoj inzistiramo čak i kad od nje nemamo nikakve koristi”.

Ansambl predstave čine Bernard Tomić, Ivan Magud, Roko Sikavica, Fabijan Pavao Medvešek, Ervin Baučić, Ognjen Milovanović, Ana Magud, Dubravka Ostojić, Ružica Maurus, Nina Kaić Madić i Dajana Čuljak. Asistent redatelja i suradnik za scenski pokret je Damir Klemenić, scenografiju potpisuje Matija Blašković, kostimografiju Mirjana Zagorec; oblikovatelj svjetla je Martin Šatović, a skladatelj Matija Antolić.

Ines Novković