U Londonu otvorena izložba koja na jedinstven način povezuje klasičnu umjetnost i suvremenu glazbu

Svaka slika je za ovu izložbu dobila vlastitu zvučno izoliranu sobu

FOTO: Facebook

London National Gallery je ovog ljeta za svoje posjetitelje pripremio poprilično inovativnu izložbu. Kustosi su okupili skupinu glazbenika koji su producirali glazbu inspirirani djelima zapadnoeuropske umjetnosti koja su izložena u ovoj galeriji. Izložba se zove Soundscapes i njezin cilj je da posjetitelji na potpuno novi način dožive spomenuta remek-djela, odnosno da “čuju” slike i “vide” zvuk.

Na ovoj izložbi radio je Oscarom nagrađeni kompozitor Gabriel Yared, koji je skladao glazbenu pozadinu za Cezanneovo djelo “Bathers”, Susan Philipsz je jednaku stvar napravila za sliku “The Ambassadors” Hansa Holbeina, Nico Muhly za “The Wilton Diptych”, a Chris Watson za “Lake Keitele” Aksela Gallen-Kallele. Angažiran je i mladi britanski producent Jamie xx, koji je napravio pjesmu inspiriranu slikom “Coastal Scene” autora Thea van Rysselberghea.

Svaka slika je za ovu izložbu dobila vlastitu zvučno izoliranu sobu i to je prvi put da je London Gallery eksperimentirao sa svojim djelima na ovaj način. Reakcije posjetitelja i kritike su zasad podijeljene. Neki izložbu nazivaju besmislenom i suvišnom, dok je drugi vide kao korak u pravom smjeru za instituciju koja predugo nije ponudila ništa inovativno i izazovno. Podsjećamo, sličnu izložbu nedavno je održala i aukcijska kuća Sotheby’s u New Yorku koja je angažirala repera Drakea da odabere pjesme koje će posjetitelji slušati dok promatraju određena djela.