U Motovunu ćemo ovog ljeta gledati najbolje što svijet dokumentarnog filma trenutno nudi

Predstavljamo vam dokumentarni program Motovun Film Festivala

FOTO: MFF

Motovun Film Festival svaki nam je dan sve bliže, a čini se da su organizatori ove godine svojoj vjernoj publici na brdu odlučili prikazati sjajan dokumentarni program. Ne dajte se zavarati ovogodišnjom tematskom usmjerenošću i vjerskim ekstremizmom programa “Bože, pomozi mi!”, jer su je nekoliko najboljih recentnih dokumentaraca snimljeno upravo na tu temu.

Tako će kontroverzni dokumentarac “Pročišćenje: Scijentologija i tamnica vjere”, oskarovca Alexa Gibneya, svoju hrvatsku premijeru imati upravo u programu Bože, pomozi! Govorimo o filmu kojeg Indiewire naziva šokantnim prikazom dementnog scijentološkog vodstva, a otkriva tajne scijentološke crkve obraćajući pažnju na optužbe emocionalnog i fizičkog zlostavljanja počinjenih od strane osnivača L. Ron Hubbarda i njegovog nasljednika, Davida Miscavigea, te sumnjive i često nasilne metode koje prakticira religijsko vodstvo (ima svega, od ucjena i uhođenja sadašnjih i bivših članova do kontroverznog ”mjerača misli”, E-metra).

Samo u prvom mjesecu distribucije u SAD “Pročišćenje” je pogledalo 5.5 milijuna ljudi i od ovog filma učinilo drugi najgledaniji HBO-ov dokumentarac u proteklom desetljeću. Naravno da je to je izazvalo popriličan gnjev scijentologa diljem svijeta. U borbi protiv Gibneya, organizatora festivala i distributera ubrzo su zloglasni su sektaši regrutirali odvjetničke timove i pokrenuli žestoke PR kampanje. Pokušajte samo u Google utipkati ime Alexa Gibneya. Među prvim rezultatima pojavit će se plaćeni oglas koji promovira website alexgibneypropaganda.com.

Najbolji dokumentarci o vjerskom fanatizmu

Ovogodišnji program uključuje i dansko-somalske “Ratnike sa Sjevera” Sørena Steena Jespersena i Nasiba Faraha o mladim Afrikancima iz Skandinavije koji se priključuju fundamentalističkoj terorističkoj organizaciji Al Šabab.

Ratnici sa Sjevera
Ratnici sa Sjevera MFF

Treći veliki naslov koji ćemo gledati je “Bog voli Ugandu” još jednog oskarovca – Rogera Rossa Williamsa. Radi se o ultrakonzervativnim američkim kršćanskim misionarima koji su svojedobno uspjeli izlobirati smrtnu kaznu za homoseksualce u Ugandi.

Bog voli Ugandu
Bog voli Ugandu

Ako pak vas je oduvijek zanimalo nešto više o Amišima, svakako pogledajte višestruko nagrađivani film oskarovke Lucy Walker “Na vražjem terenu” – film o mladim Amišima suočenim s iskušenjima „stvarnog svijeta“.

Na vražjem terenu
Na vražjem terenu

Ništa manje važan nije ni dokumentarac naslovljen “Salma”, film jedne od najpoznatijih i najnagrađivanijih dokumentaristica na svijetu, Kim Longinotto. Ova redateljica donosi fascinantnu priču djevojke iz muslimanskog sela na jugu Indije, koja se sa 13 godina pokušala usprotiviti dogovorenom braku i nastaviti školovanje, zbog čega ju je obitelj punih 25 godina držala zaključanu u podrumu. Zabranili su joj da uči, čita i piše i na kraju je ipak natjerali da se uda. Riskirajući svoju dobrobit, u inat obitelji, mužu i selu, Salma je postala ugledna političarka i najpoznatija tamilska pjesnikinja, a mi ćemo je u Motovunu imati prilike i osobno upoznati.

Salma
Salma Robert Herman