Nekad je nužno odabrati stranu

U nedjelju kreće nova sezona National Geographic serije Genij o Pablu Picassu. Kako se doima? Pa, genijalno

Picassa u odrasloj životnoj dobi glumi velika zvijezda Antonio Banderas

U nedjelju počinje druga sezona iznimno zanimljive biografske serije Genij na National Geographicu. Serijal Genij, inače, prikazuje detaljne i elaborirane životne priče iznimnih ljudi, genija, čija su imena postala opća mjesta u jeziku. Tako, nakon što je u prvoj sezoni kroz deset epizoda portretiran jedan od najvećih, i sigurno najpoznatiji znanstvenik ikada, Albert Einstein, nova sezona koja će se početi prikazivati ovaj vikend, prati život Pabla Picassa.

Prva sezona serije prilično je dobro prihvaćena i kod kritike i kod publike. Na primjer, serija je nominirana za nagrade Emmy, Zlatni Globus i Screen Actor Guild Awards, a ako vam to išta znači, na IMDB-u ima ocjenu 8,4. Po onome što se da vidjeti iz do sada objavljenih trailera druge sezone, priča o Picassu ne bi trebala zaostajati. Naslovnu ulogu, nakon Geoffreya Rusha koji je uprizorio Einsteina, ponovo ima veliko ime. Picassa u odrasloj životnoj dobi tako glumi velika zvijezda devedesetih, Antonio Banderas.

Priča o Picassovu životu

Serija, dakle, prati Picassov život, od djetinjstva u španjolskoj Malagi, gdje mali Pablo uči o slikarstvu od oca, učitelja likovne kulture u provincijskoj školi. Prikazuje se, zatim, Picassovo odrastanje i tehničko usavršavanje, odustajanje od formalnog školovanja koje mu plaća bogati ujak i boemski život u Barceloni i Parizu početkom prošlog stoljeća. Narativ zatim prati Picassov umjetnički razvoj, početničke frustracije, ljubavni život i psihološku pozadinu iza koje je nastala njegova slavni plavi period.

Drugi dio serije odvija se u Picassovim zrelim, četrdesetim godinama, a prati umjetnikov legendarni ljubavni život, i utjecaj žena u njemu na nastanak nekih od najvećih djela Pabla Picassa, ali i likovne umjetnosti u dvadesetom stoljeću uopće. Kao i kod drugih sličnih biografskih serija, ogroman je naglasak na vizualnom aspektu, kostimima i scenografiji, a serija je snimana u Parizu, Malagi, Barceloni, Budimpešti i na Malti. Zanimljivo, u seriji se pojavljuju i različite povijesne ličnosti koje su obilježile vrijeme u kojem se serija odvija poput, na primjer, Coco Chanel, Henrija Matissea, Georgea Braqueaa i Jeana Cocteaua.

Snažna glumačaka postava

Osim Banderasa u ulozi zrelog Picassa i Alexa Richa (“Glow”, “Pravi detektiv”) u ulozi mladog Picassa, u seriji glume, između ostalih, Clémence Poésy (“The Tunnel”, “Final Portrait”), u ulozi majke Picassovo dvoje djece, francuske slikarice Françoise Gilot i Sebastien Roché, koji je glumio u još jednoj genijalnoj seriji, Mladi Papa.

Roché ovdje glumi Emilea Gilota, Francoiseinog oca. Robert Sheehan (“Fortitude”, “Neprilagođeni”) glumi Carlesa Casagemasa, španjolskog studenta umjetnosti i pjesnika koji je bio jedan od najbližih Picassovih prijatelja. Od ostalih uloga, Doru Maar glumi Samantha Colley, Maxa Jacoba T.R. Knight, Guillaume Apollinairea Seth Gabriel, a Johnny Flynn Alaina Cunyja. Prva epizoda serije emitirat će se u nedjelju 22.4. u 21:55 sati na National Geographicu.