U novoj Soderberghovoj seriji gledatelji će moći preko aplikacije izabrati lika kojeg će pratiti

Mosaic izlazi u dvije verzije, interaktivnoj i kao normalna serija

French TV host Michel Denisot (R) applauds US film director Steven Soderbergh during the opening ceremony of the 39th edition of the Deauville's US film festival on August 30, 2013 in Deauville, northwestern France.  AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
FOTO: AFP/AFP

Do sada je Steven Soderbergh bio dosta tajnovit u vezi Mosaica, projekta koji snima za HBO. Zna se da će glumiti Sharon Stone i Garrett Hedlund, te da će sadržaj biti interaktivan. Sad je Soderbergh u intervjuu za Film Comment objasnio što će to točno značiti.

Za svoj ambiciozni projekt kaže da će imati razgranatu i nekronološku radnju u kojoj će gledatelji moći izabrati lika iz čije perspektive žele pratiti priču. Naglasio je da gledatelji neće moći birati smjer radnje i više završetaka, ali će moći istražiti fiksni svijet Mosaica iz više perspektiva.

Aplikacija će biti idealan način gledanja Mosaica

Mosaic će izaći u dvije verzije. Prva, po kojoj će biti drukčiji i jedinstven će zapravo biti aplikacija za mobilne platforme i desktop računala. Radnja će biti podijeljena u nekoliko poglavlja, a nakon svakog će se granati u različite perspektive koje će gledatelji moći izabrati preko aplikacije.

Aplikacija je najavljena za studeni ove godine, a osim aplikacije, za koju Soderberg kaže da je idealan način gledanja Mosaica, pripremio je i drugu verziju koja će se u siječnju 2018. prikazati na HBO-u kao serija od šest epizoda.

Projekt se razvija više od tri godine

Soderbergh radi na ovom projektu više od tri godine, a kaže da se ne radi o testiranju nove tehnologije, nego da su gledateljima htjeli pružiti nove načine istraživanja radnje za što napokon postoji tehnologija koja im to omogućava.

“Razgranate radnje su odavno prisutne, no sada nam tehnologija omogućava elegantniji i intuitivniji pristup nego što je to prije bilo moguće. Želio sam da to bude jednostavno i da promjena perspektive bude prirodna, bez tipičnih naglih rezova, a sve na izbor gledatelja. Imali smo puno pokušaja i pogrešaka, ali na kraju smo uspjeli”, kaže Soderbergh.