U ovih 7 minuta možete naučiti sve što vas zanima o filmskoj montaži

Možda nemate vremena studirati režiju, ali imate vremena za ovaj video

FOTO: YouTube

Filmovi nisu oduvijek bili ovo što vidite danas. Desetljećima su snimani u jednom kadru, ako bi imali priču, morala bi biti ispričana u rekordno kratkom vremenu prije nego bi iscurilo filma. Još početkom dvadesetog stoljeća, tamo negdje 1910. montaža se smatrala umjetničkim pokretom koji je tek zaživio i nitko nije bio siguran koja je budućnost takvog novog izričaja. Jednostavno nisu bili sigurni trebaju li nam skokovi kamere kako bi ispričali priču.

Kako je sve počelo i kuda vodi

Danas imamo i po nekoliko rezova u sekundi. Kada film poput ‘Birdmana’ dva sata ne prekine kadar (da, da, znam da je bilo rezova), onda smo u potpunom šoku. No kako je cijela ta stvar s montažom počela? Tko je bio prvi? Kako je Sovjetska filmska škola sve podigla na jednu višu razinu? Ako nemate vremena odslušati četiri godine filmske teorije, dovoljno je da pogledate ovaj video esej CineFixa.

U sedam minuta će vam ispričati cijelu povijest montaže. Možda se ne čini kao previše vremena, i nije, ali ćete biti ugodno iznenađeni koliko su uspjeli ugurati u nekoliko minuta.