U Pogonu Jedinstvo predstavljena instalacija koja potpuno mijenja način na koji koristimo kulturne centre

Instalacija je rezultat dvogodišnjeg projekta "Making Space for Active Community"

Instalacija "Pogon Shuffle"
FOTO: www.upogoni.org

U Pogonu, zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade na Trnjanskom nasipu, 13. svibnja predstavljeni su rezultati projekta “Making Space for Active Community” koji je proveo Savez udruga Operacija: grad s partnerima Gradom Pulom, Savezom udruga Rojc iz Pule, Gradom Zagrebom te KA_Matrixom iz Karlovca. Cilj projekta “Making Space for Active Community” bio je osnažiti organizacije civilnog društva za upravljanje kulturnim centrima u Zagrebu, Karlovcu i Puli te uključivanje zajednice u njihov rad.

Kroz radionice, treninge te komunikaciju s korisnicima kulturnih centara predstavnici organizacija civilnog društva iz Karlovca, Pule i Zagreba radili su na razvoju suradnje s lokalnim vlastima na upravljanju kulturnim centrima u tim gradovima, kao i na povećanju vidljivosti kako samih centara, tako i njihovih programa. U ova tri grada organizirana su 4 treninga i 7 radionica s ukupno preko 70 korisnika. Tako su tijekom provedbe projekta koji je trajao od 13. prosinca 2013. do 13. svibnja 2015. predstavnici 38 organizacija prošli edukaciju iz umrežavanja, održivog upravljanja infrastrukturom, komunikacije sa zajednicom i oblikovanja prostora.

Instalacija "Pogon Shuffle"
Instalacija “Pogon Shuffle” www.upogoni.org

Rezultat projekta je bolja suradnja između lokalne zajednice i korisnika kulturnih centara u ova tri grada kao i veća uključenost građana u rad centara. U sklopu projekta osmišljen je i realiziran “Pogon Shuffle” koji se kao trajna instalacija nalazi u Pogonu Jedinstvo. “Pogon Shuffle” je analogni interaktivni objekt usmjeren uključivanju posjetitelja u program Pogona Jedinstvo. Uz nekoliko rotacija posjetiteljima je moguće jednostavno izraziti što gledaju, slušaju ili posjećuju, što podržavaju i komentiraju, kako se organiziraju i gdje se okupljaju ili pak ostaviti komentar za unapređenje programa u Pogonu.

Detalj instalacije
Detalj instalacije www.upogoni.org

Ovo je inovativan, zabavan i za Hrvatsku jedinstven način komunikacije s publikom i njezinog uključivanja u kreiranje programa neke kulturne ustanove. “Pogon Shuffle” koncipirali su Antun Sevšek i Damir Gamulin, izradio ga je Ivan Kosec, pojmove je osmislio Nenad Vukušić, a programirao LiteMotif. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Ured za udruge Vlade RH te Američka ambasada u Zagrebu. Rezultati projekta pokazuju koliko su međusobno umrežavanje i komunikacija bitni u razvijanju civilnog društva, a posebice društvenog aktivizma.

Izvor: www.upogoni.org