U Peruu je pronađena mumija žene stara 4.500 godina koja otkriva detalje o jednoj izgubljenoj civilizaciji

Karalska civilizacija bila je očito dosta drugačija nego što se mislilo

One of the amphitheatresof the Caral archaeological complex, in Supe-Peru on November 8, 2015. 5,000-year-old Caral is South America's most ancient city,   and had one of the oldest cultures in the world after Egypt and Mesopotamia. AFP PHOTO/Ernesto Benavides. / AFP PHOTO / ERNESTO BENAVIDES
FOTO: AFP

Arheolozi su u Peruu pronašli mumiju žene staru više od 4.500 godine, piše Guardian. Ruth Shady Solis rekla je da se vjerojatno radi o plemkinji koja je umrla u dobi između 40 i 50 godina, a pokopana je u Asperu, gradu koji se nalazi 14 milja od Carala, mjesta u kojem se nalaze najstarije piramide u Južnoj Americi.

Tim znastvenika datirao je mumiju negdje oko 2.500 pr.n. e., odnosno u vrijeme kad su nastale prve piramide. Zasad se još ne zbog čega je žena preminula. “Unutar karalske civilizacije žrtvovanje ljudi nije bila uobičajena praksa. To se događala jako rijetko”, rekla je Shady Solis.

Rekla je i da je zahvaljujući predmetima uz koje je mumija pokopana okriveno da je karalska civilizacija njegovala koncept rodne ravnopravnosti i dopuštala i muškarcima i žena uspon po hijerahijskoj ljetsvici, uključujući i do onih najviših pozicija. “Mjesto na kojem je pokopana i način sahrane pokazuju da je uživala visoki društveni status”, istaknula je znastvenica.