U Španjolskoj spriječena unosna prodaja krivotvorina. Lažni Modigliani trebao je biti plaćen 10 milijuna dolara

Kupci iz Njemačke, Švicarske i Meksika već su bili spremni za kupnju krivotvorenih slika

FOTO: wikimedia/ilustrativna fotografija

Istražitelji u Španjolskoj nedavno su spriječili da se dogodi višemilijunska prevara, javile su lokalne vlasti u priopćenju ovog tjedna. Španjolski list El Pais javlja da je policija zaplijenila tri krivotvorene slike od neimenovanog trgovca umjetninama koji je djela pokušao prodati kao remek-djela El Greca, Modiglianija i Goye.

Ukupna tražena cijena za platna bila je 12,5 milijuna eura. Neimenovani kolekcionar, iz španjolske provincije Toledo, navodno je planirao prodati krivotvorine čije je porijeklo navedeno u lažnoj popratnoj dokumentaciji, kupcima u Njemačkoj, Švicarskoj i Meksiku, uz proviziju od 10 posto. Kupci su već bili spremni za kupnju krivotvorenih slika.

Novootkrivena pozornost dovela do mnoštva prijevara

ARTNews piše da su grupa za povijesnu baštinu valencijanske policije Generalitat i brigada povijesne baštine Nacionalnog policijskog zbora uspjele zaustaviti prodaju. Stručnjaci iz Sefardskog muzeja u Toledu i Nacionalnog muzeja u Pragu potvrdili su u svojim izvješćima da se radi o krivotvorinama.

Krivotvoreni Modigliani, nadrealistički portret žene karakteristično izdužena lica, trebao se prodati za gotovo 10 milijuna dolara. Kako piše Vanity Fair 2017. godine, javni i komercijalni interes za djela ovog talijanskog židovskog umjetnika posljednjih godina je porastao.

Novootkrivena pozornost dovela je do mnoštva prijevara i pokušaja krivotvorenja kao i do velikih kontroverzi oko autentičnosti djela koja se pripisuju ovome umjetniku.