U svijetu likovnosti upravo se vodi najveća svađa ikad i to zbog jedne određene nijanse crne

Problem je u tome što tu boju smije koristiti samo jedan umjetnik

British contemporary artist of Indian origin Anish Kapoor poses outside the Chateau de Versailles, in Versailles on June 5, 2015, ahead of the opening of "Kapoor Versailles", an exhibition of Kapoor's work that runs through June 9-November 1, 2015. / AFP / STEPHANE DE SAKUTIN
FOTO: AFP

Za veći dio svijeta crna boja je jednostavno crna boja, iako crna čisto formalno čak niti nije boja. No, vrhunski umjetnici ne bi se složili time s obzirom na to da oni boje vide u mnogo više nijansi od nas običnih smrtnika i svi oni žele se već jako dugo dokopati najcrnije nijanse crne koja na svijetu postoji – Vantablack.

Radi se o pigmentu koji je toliko taman da apsorbira 99.96 posto svjetla, a nedavno je eksluzivno pravo korištenja tog pigmenta dobio svjetski poznati kipar Anish Kapoor. Vijest o tome izazvala je prilično burne reakcije unutar krugova likovnjaka.

Nijansa crne vrijednija od dijamanta

Jedan od njih je i Christian Furr, najmlađi slikar koji je ikad portetirao britansku kraljicu. On je, naime, taj sporni pigment planirao koristiti u seriji slika naslovljenoj životinje. “Nikad nisam čuo za umjetnika koji ima monopol nad nekim materijalom”, izjavio je.

“Crna boja slikama daje dubinu. Neki od najboljih slikara na svijetu poput Turnera, Maneta ili Goye palili su se na crnu, a ova nijansa crne u našem svijetu vrijednija je od dijamanta”, nastavio je. “Svi bismo je trebali moći koristiti, nepravedno je što pripada samo jednom čovjeku”, zaključio je.