U Zagrebu baš ništa ne ide. Dovršetak obnove Gavelle kasni godinu dana, tvrtka koja izvodi radove pala je u blokadu

Gradonačelnik Milan Bandić 2017. je otvorio rekonstrukciju vrijednu 10 milijuna kuna. 'Bit će gotova za 10 mjeseci', obećao je

FOTO: Vjekoslav Skledar

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u studenom 2017. godine pajserom je odvalio komad stupa u foajeu kazališta Gavella i tako simbolično otvorio radove na rekonstrukciji vrijednoj 10 milijuna kuna. Kazalište, najavljivali su, treba dobiti novu dvoranu i ušminkani atrij jer su s dosadašnjim godinama imali ozbiljnih problema poput prokišnjavanja krova. Predviđeni rok za radove bio je godinu dana, no gradonačelnik je osobno obećao da će ih skratiti; sve će, tvrdio je, biti dovršeno za 10 mjeseci.

Gotovo dvije godine kasnije, pitanje je kako će posjetitelji premijere ‘Malograđana’, predstave kojom Gavella 4. listopada otvara sezonu, ulaziti u zgradu. Štoviše, sada doznajemo da su iskrsnule komplikacije koje bi završetak obnove mogle prolongirati na neodređeno vrijeme te značajno otežati prolazak posjetiteljima kazališta. Pritom Centrogradnja d.o.o., koja izvodi radove, mjesecima je manje-više konstantno u blokadi. Poslovanje te tvrtke evidentno je prilično neizvjesno jer su nedavno zatražili i da uđu u postupak predstečaja, no nisu zadovoljili uvjete pa im je zahtjev odbijen.

Krajem 2017. Milan Bandić sazvao je press konferenciju na gradilištu Gavelle i obećao da će obnova biti gotova za 10 mjeseci. Gotovo dvije godine kasnije, i dalje se ne nazire kraj PIXSELL

Nenad Kondža, arhitekt koji je projektirao dvoranu, kazao je za Telegram da mu nisu poznati razlozi za toliko kašnjenje. “Pri takvim projektima uvijek ima komplikacija u izvedbi, ali ja sam svoj posao obavio na vrijeme. Ne bih mogao komentirati situaciju s izvođačima”, izjavio je Kondža, opisujući kako će nova dvorana izgledati kada konačno bude dovršena. „Idejni projekt male dvorane nastao je prije desetak godina. Realizacija je počela kada je stakleni krov atrija počeo propuštati kišu. Postalo je jasno da će sanacija krova biti izuzetno skupa, pa je odlučeno da umjesto toga bude sagrađena mala dvorana, koja će služiti za probe i manje produkcije. To će biti dvorana za oko stotinu gledatelja koja će imati sve scenske mogućnosti”, dodao je arhitekt.

Nadzorni bez komentara

Prema onome što je Telegram uspio doznati, problem je vezan uz izvođača radova, Centrogradnju d.o.o. Tvrtka se, čuli smo od više izvora, a na kraju i potvrdili u Fininom registru, nalazi u blokadi. Želeći doznati što se događa s rekonstrukcijom, nazvali smo nadzornog inženjera projekta, Žarka Paukovića. On je odbio razgovarati, rekavši da nikada ne daje izjave za “novine, radio ni televiziju”, te nas je uputio da se obratimo “službama koje se time bave u Gradu Zagrebu”.

Odgovor o stanju na terenu i o roku u kojem će radovi biti završeni nije bilo moguće dobiti ni od izvođača radova, tvrtke Centrogradnja d.o.o. Tajnica koja nam se javila potvrdila je da je tvrtka u blokadi. U Gavelli trenutno imaju radnike koji tamo nešto rade, kazala je, ali nije znala odgovoriti na pitanje u kojoj su fazi ni kada će završiti. Kada smo im ista pitanja postavili mailom, iz Centrogradnje su nam kratko otpisali da nisu ovlašteni davati odgovore, te su nam predložili da se obratimo investitoru, Gradu Zagrebu.

Šef gradilišta u problemima

S nama je ipak pristao razgovarati šef gradilišta u Gavelli, Stipe Medvidović, kojeg smo u utorak tamo zatekli u društvu samo jednog radnika. On je rezignirano potvrdio da je Centrogradnja u blokadi, te opisao kakve mu poteškoće to stvara u poslu. “Nema dovoljno radnika, a imamo problema i s nekim kooperantima. Ipak, građevinski dio radova je pri kraju, i mi ćemo nastojati završiti do početka studenoga”, kaže Medvidović.

Dvorište kroz koje publika ulazi u Gavellu Vjekoslav Skledar

Radovi su ozbiljno kasnili i prije blokade Centrogradnje, podsjećamo ga. Medvidović odgovara da su kašnjenje uzrokovali nepredviđeni problemi i naknadne promjene projekta. “Prvo smo otkrili da temeljno tlo, zemlja na kojoj smo trebali graditi, ne valja. Potrošili smo nekoliko mjeseci da je izvadimo i zamijenimo betonom. Za probijanje rokova su krive i tehničke inovacije koje su od nas iz Grada naknadno naručivali, tako da je na osnovni ugovor dodano pet aneksa”, kazao je šef gradilišta Medvidović.

Odgovore o tome gdje je zapela rekonstrukcija Gavelle kroz više kanala zatražili smo i od nadležnih službi Grada Zagreba. Odgovore nismo dobili do zaključenja ovog teksta. Za komentar smo zamolili i gradonačelnika Bandića, no ni iz njegovog Ureda nitko nam se nije javio.

Sastanci s gradskim uredima

O problemima u kojima se kazalište našlo razgovarali smo s Draženom Ferenčinom, ravnateljem Gavelle. Prema njegovim informacijama, preostalo je još 30 posto posla do dovršetka svih radova. Do tih podataka ravnatelj je došao na sastancima koje redovito održava s predstavnicima dva uključena gradska Ureda, za kulturu te za prostorno uređenje. “Meni su još 15. listopada prošle godine, nedugo nakon što sam postao ravnatelj, rekli da radovi kasne. Prema informacijama koje sam dobio na posljednjem sastanku, izvođač radova, tvrtka Centrogradnja, nalazi se u blokadi”, potvrđuje i Ferenčina.

Takav razvoj događaja mogao bi značiti ozbiljne nevolje za kazalište, pribojava se. “Najveći problem nam je planiranje sezone, jer ne znamo kad će biti otvorena Gavellina mala scena. Osim toga, publici je otežan pristup kazalištu”, nastavlja.

Nove skele otežavaju prolaz

Naime, kada je 2017. godine počela rekonstrukcija, predviđeno je da se u zgradu ulazi iz dvorišnoga ulaza u Frankopanskoj 8. To je značilo da će posjetitelji u kazalište ulaziti iz dvorišta koje Gavella dijeli s Hotelijersko-turističkom školom. Takvo je stanje trebalo trajati najviše godinu dana, do predviđenog datuma završetka radova. No, kako je taj rok probijen izvan svake mjere, privremeni se ulaz koristi i danas. Da situacije bude još gora, nedavno im je zakompliciran pristup i tim putem. “Iz nama nepoznatog razloga u dvorištu Hotelijersko-turističke škole u subotu su postavljene skele. One nam prilično otežavaju prilaz kazalištu preko sada jedinog službenog ulaza”, kaže ravnatelj Ferenčina.

Ove subote postavljene su i skele na susjednu školu pa privremeni, i danas jedini, ulaz u kazalište izgleda ovako Vjekoslav Skledar

Usprkos ozbiljnom kašnjenju, Ferenčina se najviše boji raskida ugovora s trenutačnim izvođačem radova. „To je najgora varijanta. Dok se s njima raskrsti, pa se raspiše novi natječaj, prikupe ponude… Završetak radova mogao bi se pomaknuti za još dvije godine. To bi bila katastrofa. I ovako je sve otišlo predaleko”. Ipak, ravnatelj Ferenčina nada se da otvaranje sezone neće doći u pitanje. „Mi ćemo dati sve od sebe da publika ne osjeti te probleme”, kazao nam je.

Što će se dogoditi, ako blokirana tvrtka koja je tražila i predstečaj ne bude stanju dovršiti posao, nismo uspjeli doznati ni nakon ponovljenog upita u nadležni gradski ured.